© Belga / Junior Kannah
Analyse

Waarom de grondstoffenkoorts Congo nog niet welvarend maakt

In Congo verdringen uiteenlopende spelers zich om de exploitatie van de kobalt- en kopermijnen. Maar voor een heuse industriële omwenteling ontbreken vooralsnog de voorwaarden en de visie.
© Bart Lasuy
Analyse

Koolstofkredieten in Congo: boerenbedrog of net een redding voor het Congolese woud?

Kunnen koolstofkredieten een deel leveren van de miljarden die nodig zijn om het Congolese woud te redden? Dat moet nog blijken. MO* trok naar Congo en zag er zowel hoopvolle projecten als struikelblokken. Maar kunnen we het ons permitteren om het systeem van koolstofkredieten niét te gebruiken? 
© Bart Lasuy
Analyse

Kan je met bitcoins gorilla’s beschermen?

Congo is een grootmacht op het vlak van biodiversiteit. Met buitenlandse hulp brengt het land die zelf in kaart. Tegelijk zetten menselijke activiteiten alle ecosystemen onder druk, erkennen de Congolezen zelf. In de natuurparken, de hotspots van biodiversiteit, zijn de uitdagingen groot.
© Belgaimage / Guerchom Ndebo
Analyse

Nepnieuws gooit zware rookgordijnen over Oost-Congo

Nepnieuws wordt vandaag in Congo doelgericht en heel strategisch ingezet. Om politiek en diplomatiek te scoren, om een bepaald psychologisch klimaat te creëren of simpelweg om harde feiten te verdoezelen. Hoe groter de onveiligheid, hoe harder de geruchtenmolen draait.
© Belgaimage / Benoît Doppagne
Analyse

‘Als ik wil, verander ik morgen van identiteit’

Identiteitspapieren aanvragen gaat in Congo makkelijker als je geld op tafel legt. De Congolese president Félix Tshisekedi wil dat veranderen, maar er is nog een lange weg te gaan. MO*journalist Kris Berwouts deelt enkele ervaringen, pour le bien ou pour le mal, met documenten in Congo.
© Bart Lasuy
Analyse

Hoe Congo zoekt naar een welvaart die zijn kostbare regenwoud intact laat

Congo wil zich volop op de kaart zetten als een land dat met oplossingen komt voor de klimaatverandering. Maar wil het land in die missie slagen, dan zal het moeten luisteren naar de grieven van zijn bevolking. MO*journalist John Vandaele ging ter plaatse kijken en zag hoopvolle eerste stappen.
© Bart Lasuy
Analyse

Geven we genoeg om de krachtigste long ter wereld te redden?

De wouden in het Congobekken halen vandaag meer CO2 uit de lucht dan het Amazonewoud. Dat lijkt goed nieuws, maar ook deze wouden zijn razendsnel aan het verdwijnen. Verschillende landen, waaronder ook België, investeren in duurzaam bosbeheer. Maar volstaat dat om deze vitale groene long te redden?
Queensland State Archives (CC0)
Analyse

Nu de apenpokken, later de pest?

Bij de uitbraak van COVID-19 werd het al meteen gezegd: het is niet de vraag óf maar wanneer een dier opnieuw een ziekte op een mens zou overdragen. Nu de apenpokken zich verspreiden, vraagt MO* zich af: bestaat de kans dat ook de pest opnieuw in een epidemie of pandemie uitmondt?
Jean-Pierre Dalbéra (CC BY 2.0)
Analyse

Een nieuwe bestemming voor teruggegeven roofkunst in Benin

26 kunstwerken uit Benin werden door Frankrijk gerestitueerd. Benin toont zich zeer ambitieus en wil nieuwe musea openen om de eigen cultuur en geschiedenis te tonen. Ook in België wordt gesproken over de teruggave van roofkunst. ‘Maar in Congo ontbreekt het aan een beleid en visie voor cultuur.’
Axel Fassio/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Congolese topministers betrokken bij miljoenenfraude in houtkapsector

Een audit van de Congolese overheid toont aan dat er miljoenenfraude gepleegd is bij de houtkap van het Congolese regenwoud. Onder meer zes voormalige ministers waren betrokken bij het uitgeven van illegale kapvergunningen en geldverduistering. 
Axel Fassio/CIFOR / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Cacaoteelt en geweld stuwen ontbossing in Congo naar recordhoogte

In 2021 verloor Tshopo, de grootste provincie van de Democratische Republiek Congo, maar liefst 12.000 hectare aan bossen door branden. Onderzoekers linken het bosverlies aan het feit dat er steeds meer cacao geteeld wordt, door migranten uit naburige provincies.
© Marlene Rabaud / Reuters
Analyse

Europa jaagt op Afrikaanse waterstof

Europa heeft nieuwe brandstoffen nodig om zijn industrie klimaatneutraal te maken en lonkt daarvoor naar Afrika. De zon op dat continent moet de gewilde groene waterstof overvloedig en goedkoop maken. Dat zou goed zijn voor Europa én voor de ontwikkeling van Afrikaanse landen. Klopt dat wel?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.