Hitting Up Studios / Unsplash
Nieuws

Amper 7 landen halen WHO-norm voor luchtkwaliteit

Wereldwijd halen amper zeven landen de internationale normen voor vervuiling met fijnstof. Op veel plaatsen neemt de vervuiling zelfs nog toe. De tien meest vervuilde steden ter wereld zijn allemaal te vinden in Zuid- en Centraal-Azië, en vier van die steden in India.
Stefan Thiesen / Wikimedia Commons
Nieuws

PFAS komen via pesticiden in onze groenten en fruit terecht

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU. Daardoor worden consumenten er ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld aan PFAS. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.
Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
Pixabay
Nieuws

Bomen planten kan ook schadelijk zijn: Afrikaanse savanne bedreigd

De ondoordachte aanplanting van bos in Afrika kan slecht uitpakken, waarschuwt een nieuwe studie in het vakblad Science. Heel wat stukken savanne dreigen zo te verdwijnen.
Josep Monter Martinez / Pixabay
Nieuws

In een warmere wereld zullen sprinkhanenplagen opduiken op nieuwe plaatsen

In een scenario waarbij de wereldwijde temperatuur blijft stijgen, zullen sprinkhanen vaker voorkomen in landen zoals Iran, Afghanistan en Turkmenistan. Wetenschappers waarschuwen dat deze vraatzuchtige insecten de voedselzekerheid in die gebieden in het gedrang kunnen brengen.
Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
UN Photo/Luke Powell (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Rusland en Oekraïne hebben antipersoonsmijnen ingezet, ondanks verdrag

Ondanks een internationaal verbod hebben Rusland, Myanmar en Oekraïne het afgelopen jaar antiperoonsmijnen gebruikt. Daarnaast hebben gewapende groeperingen het verboden wapentuig gebruikt in minstens vijf landen, blijkt uit het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch.
Gerry Machen (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Landen plannen twee keer zoveel steenkool, olie en gas als klimaatakkoord toelaat

Regeringen zijn van plan om in 2030 twee keer zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van 20 grote landen die steenkool, olie en gas produceren.
© 2012CIAT / Neil Palmer (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Nieuws

Boeren verliezen 117 miljard euro per jaar door extreem weer

Natuurrampen en extreem weer hebben de voorbije dertig jaar stevig ingehakt op de landbouwproductie, zo blijkt op Wereldvoedseldag. Het VN-voedselagentschap berekent de schade op maar liefst 3600 miljard euro aan verloren voeding en levend vee.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
Marisol Grandon / UK Department for International Development (CC BY 2.0)
Analyse

VN zoeken cash en engagementen om ontwikkelingsdoelen te reanimeren

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders deze week proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
CC0 (Unsplash)
Nieuws

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.