Podcast

Van Tel: is India klaar voor 500 miljoen jongeren?

500 miljoen. Dit getal staat voor het aantal Indiërs dat vandaag twintig of jonger is. Het is een hallucinant getal en dat vinden ze ook in India. Het beleid is ook overtuigd dat deze massa jongeren de motor zal zijn voor de snelgroeiende economie van India.
Lauren Day / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Ontwikkelingslanden hebben schuldverlichting nodig om iets te kunnen doen aan de klimaatcrisis’

Hoe kunnen ontwikkelingslanden de strijd tegen de klimaatverandering adequaat aangaan? Onderzoekers Ishac Diwan en Vera Songwe pleiten voor een verlichting van hun schulden, zodat ze kunnen investeren in de noodzakelijke groene transitie.
Unsplash / Kevin Bluer
Opinie

‘Straatverkopers verdienen gerechtigheid’

In de ogen van overheden zijn straatverkopers een plaag: ze vervuilen, belemmeren de mobiliteit in de stad en nemen kostbare ruimte in. Adjunct-hoogleraar Teresa Marchiori vindt dit kortzichtig. Straatverkoop is volgens haar een legitieme economische activiteit die meer ondersteuning verdient.  
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
Marcel Crozet / ILO (CC BY NC-ND 2.0)
Analyse

Dit is India’s ongelijkheidsmachine: elke dag 70 miljonairs en 43.200 armen erbij

‘Eilandjes Californië in een oceaan van Sub-Saharaans Afrika’, zo werd de sociale ongelijkheid in India al omschreven. De huidige Indiase regering pakt graag uit met de economische ontwikkeling en hoe die miljoenen mensen uit de armoede tilt. Maar de cijfers daarover zijn vaag en betwistbaar. 
Foto met dank aan: Kashf Foundation
Interview

‘Een inkomen is cruciaal om vrouwen meer zeg te geven’

‘De context is moeilijk, maar er is altijd hoop.’ Roshaneh Zafar probeert de levens van tienduizenden vrouwen in Pakistan te verbeteren door hun toegang te geven tot meer economische macht, met microkredieten nieuwe stijl. Voor haar ‘uitzonderlijke rol’ krijgt ze een eredoctoraat van de UAntwerpen.
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
© Tim Dirven
Opinie

Het dichten van de gezondheidskloof: een succesverhaal uit India

Memisa bracht de afgelopen jaren in India met succes lokale ngo’s samen om er het gezondheidsbeleid te verbeteren. Maar COVID-19 dreigt roet in het eten te gooien. Het aandeel particuliere investeringen is wereldwijd met 700 miljard dollar gezakt. Wil ontwikkelingssamenwerking een duurzame impact hebben, dan is het essentieel dat overheden blijven ...
© Hans Wetzels
Reportage

China bouwt naarstig verder aan Nieuwe Zijderoute in Europa. En wat doet Europa?

Terwijl de handelsoorlog tussen China en de VS steeds grotere proporties aanneemt, staat Europa erbij en kijkt ernaar. Een goed idee, als blijkt dat China in toenemende mate aanwezig is in Oost-Europa en op de Balkan? Hans Wetzels ging voor MO* kijken in Servië en Montenegro, waar tal van grote infrastructuurprojecten gefinancierd en uitgevoer ...
Mokhamad Edliadi/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Toenemend toerisme in Nepal: een zegen of een vloek?

De Nepalese overheid wil met de campagne Visit Nepal 2020 tegen volgend jaar twee miljoen buitenlandse toeristen aantrekken, het dubbele van vorig jaar. Nepal heeft de inkomsten uit de toerismesector broodnodig. Maar toerisme heeft ook een negatieve impact op de lokale cultuur en het milieu.
© Anthon Keuchenius
Reportage

Prehistorische natuur bedreigd op Jemens laatste plek van vrede

Op het Jemenitische vasteland woedt een wrede oorlog, op het Jemenitische wondereiland Socotra heerst vrede. Maar ook daar staan nu de verschillende grootmachten te dringen. Allemaal willen ze een stukje van het ‘Galapagos van de Indische Oceaan’. Het kwetsbare ecosysteem dreigt het slachtoffer te worden.
(c) Becky Bakr Abdulla/NRC
Analyse

VS en Taliban praten over einde dodelijkste conflict, meer dan 13 miljoen Afghanen lijden honger

De VS en de Taliban praten vandaag, 25 februari, opnieuw in Doha, Qatar. Intussen leeft meer dan de helft van de Afghanen in oorlogsgebied en overleeft meer dan een derde van de bevolking op minder dan een maaltijd per dag. De wereld kijkt toe en de Europese Commissie halveert haar hulpbudget voor Afghanistan.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.