Pickpic (CC0)
Recensie

Vijf boeken tegen onverschilligheid

Romans bieden toegang tot kennis die in reportages, essays en andere non-fictie verborgen blijft. Maar goede non-fictie onthult ook manieren waarop je ten volle mens kan zijn in een onmenselijke wereld, schrijft voormalig MO*hoofdredacteur Gie Goris.
© Reuters
Boek

Geef Afrika de plaats die het verdient

Op zoek naar argumenten in het dekolonisatiedebat stuitte MO*journalist Kris Berwouts op 3 boeken in verschillende talen van auteurs met verschillende achtergronden (een Afrikaan, een Europeaan en een Afro-Amerikaan). Alle drie willen ze Afrika opnieuw in het centrum van zijn geschiedenis zetten.
Alaister Russell/Sunday Times
Boek

Rita Ndzanga (1933-2022): ‘Dit is het verhaal van alle mensen die weten hoe het voelt om vertrapt te worden’

Tot op de dag van haar overlijden, woensdag 17 augustus 2022, kon anti-apartheidsstrijdster Rita Ndzanga de pijn uit de martelkamers nog voelen. Ze is bij ons minder bekend dan medestrijdster Winnie Mandela, maar betaalde haar verzet tegen het brutale systeem van rassensegregatie minstens even duur.
Dajana Oroz (CC-BY-NC-SA: image cropped)
Boek

De verbeelding moet de planeet redden

'Een snelle blik op deze boeken verheldert méér dan een berg rapporten over het klimaat', schrijft Gie Goris over vijf recente publicaties van auteur Amitav Ghosh. Deze topper van de Indiase literatuur pleit er onder andere voor om onze planeet en de natuur te herstellen in hun handelingscapaciteit.
ID/ Katrijn Van Giel
Recensie

Antisemitisme is onaanvaardbaar, maar het moet goed gedefinieerd worden

Een boek schrijven over antisemitisme is geen veilige keuze. Het thema is de inzet van een mondiale strijd. Niet om de waardigheid en rechten van Joden te beschermen, maar om de staat Israël van kritiek te vrijwaren. “Ik weiger te haten”, de nieuwe zomerboekentip van Gie Goris, is een moedig boek.
© Reuters / Carlo Allegri
Boek

Racisme is een schadelijk kastensysteem, zelfs voor wie witte privileges krijgt

Twee nieuwe bestsellers over racisme in de Verenigde Staten bieden inzichten die ook Europese activisten kunnen gebruiken, in hun strijd tegen uitsluiting en discriminatie op basis van huidskleur of afkomst. Al was het maar omwille van de verschillen tussen de continenten.
© Stephen Bouquin
Recensie

Congo-fair: geen dekolonisering zonder systeemkritiek

In het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent loopt er een nogal controversiële expositie die voor een stuk gaat over het Belgische koloniale verleden in Congo. Wie deze expositie van de Zwitserse installatiekunstenaar Christoph Büchel wil bezichtigen, stapt als het ware een casino binnen en maakt daarna een tijdsreis doorheen de dr ...
© Pieter Stockmans
Boek

De vernietiging van Polen leidde tot de Holocaust en de oprichting van Israël

Op 24 april, de Herdenkingsdag voor de Holocaust, bezochten duizenden mensen uit de hele wereld het nazivernietigingskamp Auschwitz in Polen. Nochtans werden vele joden vermoord voor er sprake was van gaskamers. De herhaaldelijke vernietiging van de Poolse staat door nazi-Duitsland én de Sovjet-Unie effende het pad voor de Holocaust. Pole ...
CC Pablo Andres Rivera (CC BY-NC-ND 2.0)
Boek

Inaya: zorgzaamheid als medicijn tegen neoliberaal cynisme

‘Mijn liefste, wij worden omringd door mensen die de hoop hebben verloren. Dat komt hard aan, vooral als het om jongeren gaat. Jongeren hebben nog een heel leven voor zich’, schrijft Bleri Lleshi in zijn nieuwe boek, Inaya. Dat boek is opgevat als een lange brief aan de dochter die Lleshi eind april verwacht.
Boek

Hind Fraihi’s "Undercover in Klein-Marokko": Tien jaar later

'Haar verslag had een wake-upcall moeten zijn, de aanzet tot discussie, actie en onderzoek.' Zo schrijft Jan Leyers in de inleiding van de gloednieuwe heruitgave van Hind Fraihi’s Undercover in Klein-Marokko. Tien jaar geleden verscheen het boek voor het eerst en werd toen weggelachen als onnodig polariserend en alarmistisch.  Na de aans ...
Nieuw Amsterdam
Boek

Verloren vader

In Verloren vader schetst Sayadin Hersi een veellagige, aangrijpende maar ook grappige en nuchtere kroniek van een oorlog, een gezin, verlies en migratie.
Boek

Ten Westen!

Een verhaal over Ivoorkust dat de lezer meteen ook iets leert over autochtone en allochtone kwesties in ons Vlaamse tochtgat aan de Noordzee? Antropoloog Karel Arnaut doet het in zijn jongste boek Ten Westen! Activisme, migratie en subalterniteit in Ivoorkust.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.