Pickpik (CC0)
Recensie

Omdat het heden vreselijk overroepen is: 7 boeken over verleden en toekomst

We leven zogezegd in het nu, maar heel veel boeken leren ons dat het veel belangrijker is om terug te kijken naar wat voorbij is en vooruit te blikken op de verwachte toekomst. Gie Goris, oud-MO*hoofdredacteur, koos voor deze zomer 7 boeken die je meenemen op een reis in de tijd en rond de wereld.
© Tom Claes
Boek

​​​​​De Himalaya, waar sneeuw, mensen en moeilijke tijden samenwonen

‘De bergen leken oneindig, permanent, onveranderlijk. Maar ik wist dat ze op weg waren naar de zee, steen voor steen’, schrijft Erika Fatland wanneer ze na een tocht van een jaar de Himalaya achter zich laat. Wie schrijft over de Himalaya moet vandaag verder kijken dan yeti’s en gebedsvlaggetjes.
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
Dajana Oroz (CC-BY-NC-SA: image cropped)
Boek

De verbeelding moet de planeet redden

'Een snelle blik op deze boeken verheldert méér dan een berg rapporten over het klimaat', schrijft Gie Goris over vijf recente publicaties van auteur Amitav Ghosh. Deze topper van de Indiase literatuur pleit er onder andere voor om onze planeet en de natuur te herstellen in hun handelingscapaciteit.
Paul Hockensar  (CC BY-NC-SA 2.0)
Boek

Vechten met een stropop

In What If We Stopped Pretending? portretteert Jonathan Franzen zichzelf als iemand die heel gedreven is door behoud en verdediging van natuur en biodiversiteit. En wie het niet met hem eens is, wordt weggezet als “het klimaatestablishment”. Een dun boekje, maar jammer van de bomen.
Boek

Op zoek naar woorden om mens en natuur te verzoenen

Tine Hens en Karen Armstrong schreven twee heel verschillende boeken die beide de mens uit het centrum van het denken halen, of ten minste: de verhoudingen tussen de mens en de natuur of het sacrale herstellen, om zo tot een andere omgang met natuur, planeet en elkaar te komen.
© ID / Kris Van Exel
Boek

Nee, we zijn niet met te veel

Keer op keer krijgen we te horen en te lezen dat overbevolking de reden is waarom we de grenzen aan de aarde blijven overschrijden. Voorstellen voor geboortebeperking hebben steevast de meest kwetsbaren, liefst op een ander continent, als doelwit. Maar is overbevolking wel zo’n grote boosdoener?
Recensie

Tien tips voor wie boeken het mooiste geschenk vindt

Elk boek is een geschenk van de auteur aan de samenleving, maar het kan natuurlijk ook gewoon een cadeau zijn dat je een geliefde of jezelf geeft. Tips nodig? Journalist Gie Goris neemt met u het stapeltje door dat hij de voorbije maanden las. Van beklijvende romans tot urgente non-fictie.
© Reuters / Sergio Moraes
Boek

Lectuur om de klimaatcrisis te keren (want niets is onvermijdelijk)

Drie klimaatboeken echoën elk op hun manier de roep van de jonge klimaatactivisten om diepgaande, maatschappelijke transformatie. ‘Als wij het niet doen, wie dan wel? Als we het niet nu doen, wanneer dan wel?’
© Belga / Anadolu
Boek

Klimaatboeken van schrijvers die blind zijn voor het eigen privilege

Het is makkelijk mijmeren over de klimaatcrisis als het water je niet aan de lippen staat. Dat bewijzen de Amerikaanse schrijvers Jonathan Safran Foer en Nathaniel Rich elk op hun manier.
© Reuters / Sivaram V
Boek

De klimaatcatastrofe is een rationele mogelijkheid

We hebben nog 12 jaar om een klimaatcatastrofe te voorkomen, stelt het nieuwe IPCC-rapport. Mensen denken over verandering als een gradueel proces, maar de klimaatverandering gaat in schokken, verloopt langs tipping points en resulteert vandaag al in het onvoorstelbare, schreef de Indiase topauteur Amitav Ghosh al in The Great Derangement. In ...
© Andrew Burr
Film

Documentaire Blue Heart toont schrijnende gevolgen van “duurzame” waterkrachtcentrales

De documentaire “Blue Heart” over waterkracht kreeg bij ons in België een première in hartje Antwerpen. Waterkracht is de enige hernieuwbare energiebron die bijdraagt aan klimaatverandering, mensen dwingt te vluchten en diersoorten met uitsterven bedreigt, zo blijkt. 

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.