Wikimedia Commons
Nieuws

Bedreigde neushoorns in Nepal eten plastic afval

Wetenschappers hebben plastic afval aangetroffen in de mest van de bedreigde Indische neushoorns in het Chitwan National Park in Nepal. Dit kan schadelijk kan zijn voor hun gezondheid en de overleving van hun soort. 
Dajana Oroz (CC-BY-NC-SA: image cropped)
Boek

De verbeelding moet de planeet redden

'Een snelle blik op deze boeken verheldert méér dan een berg rapporten over het klimaat', schrijft Gie Goris over vijf recente publicaties van auteur Amitav Ghosh. Deze topper van de Indiase literatuur pleit er onder andere voor om onze planeet en de natuur te herstellen in hun handelingscapaciteit.
© Thomson Reuters Foundation / Athar Parvaiz
Reportage

Is er ook een ‘foute’ plaats om bomen te planten?

In delen van de koude woestijn in het Himalayagebergte experimenteren lokale dorpelingen met het aanplanten van bomen in een poging om de kale vlaktes te vergroenen en vruchtbaarder te maken. Maar experts waarschuwen: niet elke plek is geschikt om er bomen te planten.
Bernard Dupont / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Indische neushoorn maakt opvallende comeback

De populatie van de Indische neushoorn, een zeldzame neushoornsoort die honderd jaar geleden bijna volledig uitgestorven was, leeft helemaal op. Na een nieuwe telling blijkt dat er in India en Nepal weer meer dan vierduizend exemplaren rondlopen.
© Reuters / B. Rentsendorj
Longread

Gras, het groene goud van Mongolië

Door de grote vraag naar kasjmier dreigen graslanden in Mongolië in een woestijn te veranderen. Dat is niet alleen catastrofaal voor de natuur, ook de nomaden zelf delen in de klappen. En dat mag je, helaas, soms ook letterlijk nemen. ‘Herders gaan met elkaar op de vuist voor het beste grasland.’
Nieuws

Cambodja verkiest luxevilla's boven beren en olifanten

Een invloedrijke Cambodjaanse tycoon plant drie luxewoonwijken in een belangrijk natuurgebied, de populaire toeristische site Bokor Nationaal Park. Het bouwproject zou bijna een vijfde van het park innemen. Onderzoekers en milieuactivisten die het park willen beschermen worden monddood gemaakt.
PxHere (CC0)
Nieuws

Eerste aanwijzing dat klimaatverandering COVID-uitbraak in de hand heeft gewerkt

De klimaatverandering heeft Zuid-China de afgelopen eeuw tot een hotspot gemaakt van vleermuizen. De stijgende temperaturen maakten de streek tot ideale boshabitat voor de dieren, stellen Duitse onderzoekers.
© Tsai Yao-Cheng / The Reporter
Longread

Smokkelen tot het uitsterft: dit is de miljoenenbusiness van de schubdiermaffia

De internationale verontwaardiging over de illegale jacht op ivoor en neushoorns is groot, en terecht. Maar wie ligt er wakker van het schubdier (het wát)? Deze kleine en uiterst schattige miereneter is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld. Grote smokkelnetwerken in Afrika en Azië zorgen ervoor dat het dier dreigt uit te sterven.
EU Civil and Humanitarian Aid Program CC BY-ND 2.0
Nieuws

Het Chinees-Indiase grensconflict is een trage milieuramp

De concurrentie tussen China en India over hun gedeelde grens in de Himalaya zal niet snel leiden tot een militair of nucleair conflict, maar het creëert wel een trage milieucatastrofe, waarschuwt Ruth Gamble, historicus aan de Universiteit van La Trobe in Melbourne.
Soumyajit Nandy (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Steeds meer gif in grootste mangrovebos ter wereld

Chemische vervuiling in de Sundarbans in Bangladesh, het grootste mangrovebos ter wereld, bedreigt duizenden diersoorten. Het laatste incident vond vorige maand plaats, toen een vrachtschip met kolen zonk.
Ars Electronica (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Kazachstan krijgt na 70 jaar weer wilde tijgers

Zeventig jaar nadat de tijger is uitgestorven in Kazachstan, worden de dieren weer geïntroduceerd in hun historische habitat. Het land krijgt daarvoor hulp van het Wereldnatuurfonds.
International Fund For Animal Welfare (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Neushoorn is overal makkelijk te krijgen in China

Hoewel het al meer dan twintig jaar verboden is, blijft de hoorn van neushoorns makkelijk te vinden op de Chinese markt. Dat blijkt uit een undercover-onderzoek van de ngo Elephant Action League.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.