Engin Akyurt (Pixabay CC0)
Opinie

‘Ondanks alles weigert de journalistiek te sterven in Latijns-Amerika’

Latijns-Amerika was het voorbije jaar het gewelddadigste gebied om journalistiek te beoefenen, weet de Mexicaanse journalist Mael Vallejo. ‘Maar journalisten zullen er ook in 2024 de confrontatie met de macht blijven aangaan.’
Steve Rhodes (CC BY-NC-SA 2.0 Deed)
Opinie

‘Druk van Israëlische regering op Haaretz is inperking van persvrijheid’

Via een noodwet kan Israël het werk van buitenlandse media in het land inperken. Voor binnenlandse media geldt die wet vooralsnog niet, schrijft professor Journalistiek Colleen Murrell, maar de linksgeoriënteerde krant Haaretz ondervindt sinds oktober wel sterke tegenkanting van de regering.
World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Wat als we het internet nu eens gebruiken voor vrede?’

Het internet roept vandaag bij veel mensen negatieve associaties op: desinformatie, scheldtirades en polarisering. Christian Cirhigiri van de ngo Search for Common Ground denkt dat het anders kan. Digitale tools kunnen volgens hem juist gebruikt worden om vrede te bevorderen.
Steve Buissinne / Pixabay
Opinie

‘Voor veel freelancejournalisten wordt dit geen vrolijke kerst’

Zowat de helft van alle actieve journalisten in het land werkt tegenwoordig met een zelfstandig statuut. Ze leveren noodzakelijk werk, maar zijn onderbetaald. De goed boerende Vlaamse mediahuizen en de overheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt de Vlaamse Vereniging van Journalisten. 
Ukrain Government (CC BY 4.0)
Opinie

‘Oorlog in Oekraïne toont hoe genderrollen op het slagveld en in het nieuws aan het veranderen zijn’

De berichtgeving over de oorlog in Oekraïne illustreert hoe genderstereotypen aan het veranderen zijn, schrijven hoogleraren Mediastudies Kristin Skare Orgeret en Bruce Mutsvairo. Mannen worden kwetsbaarder afgebeeld dan vroeger, en de rol van vrouwen in het conflict krijgt meer aandacht.
© Fatinha Ramos
Opinie

‘Kritische media moeten grenswachter zijn tussen kritiek en complot’

Het maatschappelijke debat is verveld tot een irritant binair patroon sinds de pandemie uitbrak. Dat schrijft het collectief #BeterNaCorona. ‘Een zekere achterdocht en kritische houding zijn een deugd. Maar een twijfel die zichzelf niet lang betwijfelt, kan het tegendeel van kritiek worden.’
joi / Wikimedia (CC BY 2.0)
Opinie

‘Aan de slag met je bullshitmeter in coronatijden’

De dagelijkse overdaad aan slecht nieuws zorgt voor nieuwsmoeheid en ‘nieuwsontwijking’, ziet klinisch psycholoog Jasper Stockmans. Zelf gebruikt hij een ‘bullshitmeter’ om zijn mediadieet onder controle te houden.
Benjamin.hannesse (CC BYSA 4.0)
Opinie

‘België moet zorgen dat de politie aansprakelijk wordt gesteld voor wangedrag’

Na de bomaanslagen van 22 maart 2016 werd Fayçal Cheffou er onterecht van verdacht 'de man met het hoedje' te zijn. Vijf dagen na zijn arrestatie werd hij weer vrijgelaten, en pas recent werd hij buiten vervolging gesteld. De aanklagers hadden eerder kunnen en moeten ingrijpen, schrijft Letta Tayler van Human Rights Watch.
Kevin McShane (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Kwaliteitsjournalistiek is een publiek goed

Media.21, een organisatie die de belangen van onafhankelijke, vooral digitale, media verdedigt, roept de partijen van de Vivaldi-coalitie op om in te zetten op innovatie en op de erkenning van de pers als een ‘publiek goed’.
(c) Iratxe Alvarez
Opinie

Wij pleiten voor open grenzen (voor journalistiek)

‘Van coronavirus tot de klimaatcrisis: de wereld dwingt ons tot internationale samenwerking en smeekt om mondiale remedies. Maar zelfs in deze tijden is er veel te weinig aandacht voor mondiale journalistiek.’ Dat kan anders, vinden de huidige én de nieuwe hoofdredacteur van MO*.
Bram Souffreau / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Opinie

Inhoud centraal, samenwerking cruciaal: de toekomst van de openbare omroep

‘De openbare omroep van de toekomst waar wij in geloven is een volwaardige, informatieve mediaspeler die zijn kracht inzet in samenwerking met anderen om in Vlaanderen een pluriform en betrouwbaar medialandschap te creëren’, zo vat Media.21-voorzitter Gie Goris de visie van de onafhankelijke nieuwssites op de nieuwe beheersovereenkomst voor de ...
S. Hermann & F. Richter / Pixabay
Opinie

Nepnieuws voedt corona-angst, maar er bestaat tegengif

Nepnieuws en geruchten over het coronavirus verspreiden zich snel via sociale media en soms zelfs via de traditionele media. Maar er is iets te doen aan misinformatie en samenzweringstheorieën, zegt Marina Joubert, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.