Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages (CC BY-SA 3.0 DEED)
Opinie

‘Het conflict loopt allesbehalve op zijn einde, het stevent eerder af op een patstelling’

Arabist en Midden-Oostenkenner Ian Parmeter maakt een stand van zaken op in de oorlog tussen Israël en Hamas: waar staan de belangrijkste spelers nu het conflict zijn vierde maand ingaat?
State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain
Nieuws

Egyptisch leider Sisi op weg naar derde termijn in strak gecontroleerde verkiezingen

Volgende week maandag wordt de winnaar van de Egyptische presidentsverkiezingen bekendgemaakt. Naast de huidige president Abdel Fattah Al-Sisi zijn er drie, relatief onbekende, kandidaten, maar niemand twijfelt aan een ruime overwinning voor Sisi.
Pexels / furkanvari (CC0)
Opinie

‘Kan een verdeelde Turkse oppositie Erdogan van de troon stoten?’

Op 14 mei gaan de Turkse kiezers naar de stembus. De inzet is niet min: wordt de twee decennia durende greep van president Recep Tayyip Erdogan gelost of verstevigd? Politiek wetenschapper Khalid Al Bostanji fileert de hoofdrolspelers en de mogelijke impact van de verkiezingen op Turkije en de regio
Serge Serebro, Vitebsk Popular News / Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Human Rights Watch: ‘Autoritaire regimes vertoonden in 2021 tekenen van zwakte’

Autocratische leiders stoten steeds meer op burgerprotest, maar hun democratische tegenhangers hebben moeite om de verwachtingen in te lossen. Dat zegt Human Rights Watch in zijn jaarrapport, dat donderdag is gepubliceerd.
© Eddy van Wessel
Reportage

Van verlossers tot bezetters: hoe sjiitische milities het DNA van Mosul hertekenden

In 2017 verlosten sjiitische milities de Iraakse stad Mosul van terreurgroep IS. Vandaag ervaren zijn inwoners die milities als een nieuwe bezetter. MO*medewerker Judit Neurink trok samen met fotograaf Eddy van Wessel naar Mosul en tekende enkele ontluisterende verhalen op.
Heinrich-Böll-Stiftung (CC BY-SA 2.0)
Interview

Naomi Chazan: ‘Deze Israëlische verkiezingen zijn de meest bizarre die ik mij kan herinneren’

Een nieuwe politieke alliantie onder leiding van voormalig premier Ehud Barak heeft zich gevormd voor de Israëlische parlementsverkiezingen in september. Een heropleving van de uitgedoofde linkerzijde, of oude wijn in nieuwe zakken?
Opinie

Wat denken Vlaamse politieke partijen over Palestina en Syrië?

Op 26 mei 2019 trekken we opnieuw naar de stembus. Belangrijke verkiezingen die de toekomstige richting van het Belgisch buitenlandbeleid mee zullen bepalen. De verschillende verkiezingsprogramma’s blijven echter grotendeels stil over de visie van de politieke partijen op het Midden-Oosten. 11.11.11 bevroeg de verschillende partijen, en steld ...
Sherif9282 (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Voedseldoos of geld voor stem in Egyptisch referendum

Een voedseldoos of 50 Egyptische pond kregen Egyptenaren voor hun stem in het referendum voor een grondwetswijziging, waarvan de uitslag al van tevoren leek vast te staan.
© Brecht Goris
Column

Wat de verkiezingen in Israël ons leren over de paradox van democratie

Als het over Israël gaat, is er één zin waaraan Anya Topolski zich zwaar ergert – één die ad nauseum wordt herhaald door Westerse politici en media: ‘Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten’. Heeft u ooit gehoord van een democratie waar slechts 50 procent van het volk stemt? De vergelijking met de Zuid-Afrikaanse Apartheid ligt om de hoe ...
© Charis Bastin
Interview

Gideon Levy: ‘Geen enkele Israëlische premier stond ooit achter tweestatenoplossing’

Gideon Levy, journalist bij de progressieve Israëlische krant Haaretz, blikt vooruit op de Israëlische verkiezingen van 9 april. De tweestatenoplossing is een trein die het station al lang verlaten heeft, zegt hij. Rest er dan nog een sprankeltje hoop voor Palestijnen onder Israëlische bezetting?
Mstyslav Chernov (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Waarom ook na IS vrede in Irak nog een droom lijkt

In december 2017 riep de Iraakse premier Haidar al-Abadi de overwinning op IS uit. Het leverde hem en zijn landgenoten echter niet de verhoopte stabiliteit op, wel de confrontatie met milities die, los van de staatsstructuren, politieke en economische macht opbouwden.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.