© Fair Wear
Nieuws

Kledingmerken transparanter, maar lonen blijven laag

Betalen kledingmerken hun arbeiders een leefbaar loon uit? Daarover zwijgt, volgens Fashion Revolution, 99% van de merken in alle talen. Met een Europees burgerinitiatief, dat loopt tot 19 juli, vraagt #GoodClothesFairPay Europese burgers om aan te dringen op wetgeving voor eerlijke lonen.
Reuters/ Kai Pfaffenbach 
Analyse

Hoe duurzaam zijn de voetbaltruitjes van onze Rode Duivels?

Ook de Rode Duivels gaan mee met hun tijd en de stijgende vraag naar duurzaamheid. Hun WK-truitjes én supporterstruitjes zouden gemaakt zijn van oceaanplastic, zegt producent Adidas. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. 
Links: Farm Sanctuary (CC BY-NC-ND 2.0) Rechts: CC0
Analyse

Zachte wollen sokken, gemaakt van hard dierenleed

Wie weet waar onze wollen sokken vandaan komen? De zachtste wol komt vaak uit Australië, en schapenboeren snijden er de huid van hun dieren weg of besproeien hen met insecticiden. Een lichtpuntje: consumenten vragen steeds meer naar wol zonder dierenleed.
© Brecht Goris
Column

Als dat maar goed afloopt…

Heeft de Chinese bevolking een blind vertrouwen in de “dodelijke” efficiëntie van de overheid in coronatijden? Zo lijkt het wel, als je de koopdrift van één miljard Chinezen tijdens de “gouden week” ziet. Als dat maar goed afloopt, hoopt MO*columniste Ching Lin Pang.
Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
© Chavez van den Born
Reportage

Zij verduurzaamt de cacaoplantage van verre familie

Als je ontdekt dat je eigen familie lijdt onder de westerse cacaoconsumptie, klinken klimaatverandering en uitbuiting ineens niet meer zo ver weg. Het is het verhaal van de 50-jarige Fatima Spalburg, die nu in Indonesië cacaoboeren helpt overstappen op duurzame teelt.
ningxin23minor / Pixabay
Nieuws

25 miljoen koffieboeren kunnen niet van hun koffie leven

Voor 25 miljoen koffieboeren smaakt de koffie zeer bitter. Koffie is nog nooit zo populair geweest, maar zij kunnen niet van hun oogst leven, erkent de Internationale Koffie-organisatie (ICO). 
© Sandra Mermans
Reportage

‘Onze lichamen gaan kapot door die vuile textielfabrieken’

Op gevaar van lijf en leden strijdt Indonesisch milieuactivist Deni Riswandani al twintig jaar tegen de textielfabrieken die de Citarumrivier vervuilen. Dat het Indonesische leger zich begint te moeien met die opkuis, wekt bij hem argwaan op. ‘Waarom zouden ze de rivier willen opkuisen, als het veel winstgevender is om textielfabrieken te late ...
© Alphaphotograpy.be
Zeronaut

Koffie met een Wolkje Circulaire Economie alsjeblieft

Voor een circulaire economie is niet alleen een aanpassing van productiesystemen, maar ook een radicale transformatie van consumptie vereist. Naar aanleiding van haar eigen presentatie over circulaire economie ideeën uit Azië tijdens de bootcamp 2018 van Vlaanderen Circulair, dacht Wendy vooral na over cultuur en consumptie. Haar reflecties vult ze ...
MJ Klaver (CC BY 2.0)
Nieuws

Herkomst wilde planten in consumentenproduct vaak onduidelijk

De herkomst van planteningrediënten in geneesmiddelen, voedsel, dranken en cosmetica is vaak moeilijk traceerbaar, stelt een onderzoek door Traffic. Daardoor kan niet gecontroleerd worden of wilde planten op duurzame wijze geoogst worden.
Taz (CC BY 2.0)
Interview

‘Wereldwijde voedselsysteem moet op de schop’

Met 800 miljoen mensen die honger lijden, is het duidelijk dat het wereldwijde voedselsysteem niet werkt. Maar nooit eerder waren er meer kansen, kennis en vaardigheden om daar iets aan te veranderen, zegt Alessandro Demaio, ceo van de Noorse ngo EAT.
Rights Lab (CC ScienceDirect)
Nieuws

Er hangt bloed aan de bakstenen in Zuid-Azië

Slavernij is de wereld nog niet uit. Geschat wordt dat vandaag ongeveer 45,8 miljoen mensen tot slavernij worden gedwongen. Ook aan de bakstenen uit de ‘Brick Belt’ in Zuid-Azië hangt bloed. Daar wil het project ‘Slavery From Space’ van de Universiteit van Nottingham zo snel mogelijk verandering in brengen. Vanuit  ...

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.