© Belgaimage
Analyse

Wie wordt beter van de rush op ‘groene’ grondstoffen?

De energietransitie jaagt de vraag naar grondstoffen de hoogte in. Dat schept heel wat kansen en uitdagingen. Maar grijpen we die ook? En zo ja, wie dan?
© Konstantinos Tsanakas
Column

Vooruit? Groen? PVDA? Wie strijdt eigenlijk nog tegen het kapitaal?

Volgens MO*columnist van de maand Sacha Dierckx heerst er verwarring over macht en verzet. Hij gaat de mythe van een almachtige, hoogopgeleide, woke bakfietselite te lijf. ‘Het is wrang dat mensen die zich in de steek gelaten voelen vanwege sociaaleconomische redenen op extreemrechts stemmen.’
Unsplash (Lucas Ferreira)
Commentaar

‘Solidariteit kan worden uitgesteld, maar nooit vermeden’

De redactie van MO* bevindt zich op een tiental minuten wandelen van treinstation Brussel-Zuid. Redacteurs Tine Danckaers en Jago Kosolosky delen hun bedenkingen bij de recente ontmenselijkende steekvlampolitiek rond Gare Du Midi. ‘Solidariteit dringt zich op, onverbiddelijk'.
© Arne Gillis
Analyse

Wie garandeert rechten van de 1,9 miljoen zeelui op vrachtschepen?

Goed 1,9 miljoen mensen hebben de zeven zeeën als thuis. Ze bemannen vrachtschepen. Ondanks hun vitale rol in de wereldeconomie is er amper iets geweten over hun leefomstandigheden. MO* trok op ronde in de Antwerpse haven.
© Aart Verrips (Agent Emma Artist Management)
Interview

Wie beschermt de bewakers van het internet? Moderator Daniel Motaung brengt Meta voor de rechter in Kenia

Gruwelijke beelden en haatdragende inhoud op sociale media beoordelen: íemand moet het doen. Grote techbedrijven besteden die klus graag uit, maar ze stellen daar amper psychologische steun en een deftig loon tegenover. Daarom daagt een ex-contentmoderator van Facebook het moederbedrijf voor de rechter.
© Tom Shelton - Handicap International
Analyse

Zijn bommen op burgers binnenkort verleden tijd?

83 landen ondertekenden recent een nieuw internationaal akkoord tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden. Dat blijkt hoognodig: maar liefst 9 op de 10 slachtoffers van bombardementen in bewoond gebied blijken burgers te zijn. MO* legde de impact van de bommenoorlog onder de loep.
Emad Alhaj (CC BY-ND 2.0)
Opinie

‘440 miljoen dollar om wantoestanden in Qatar te compenseren? Dat kan FIFA betalen’

Het WK voetbal in Qatar is gebouwd met het bloed, zweet en tranen van honderdduizenden werknemers wier mensenrechten de voorbije twaalf jaar werden geschonden. Zij hebben recht op herstelbetalingen, vinden Trui Van Ackere en Cassandra Ajufoh van Amnesty International Vlaanderen. 
© Fair Wear Foundation
Nieuws

Fashion Revolution: ‘Modemerken zijn nog steeds niet transparant genoeg’

Alle mooie woorden over duurzaamheid ten spijt, zijn nog te weinig kledingmerken open over hun leveranciers. Bepaalde merken, waaronder Jil Sander, Max Mara, Tom Ford en Mexx, scoren zelfs een nul op transparantie. Dat blijkt uit een studie van Fashion Revolution.
Handout Sinaloa Institute for Adult Education
Analyse

Miljoenen informele arbeiders vallen door de mazen van het sociale vangnet, waarschuwt IAO

Informele arbeiders kunnen amper aanspraak maken op een sociaal vangnet en hebben het sinds de covid-19-pandemie moeilijker dan ooit. In vier recente rapporten maakt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) de balans op.
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Tech-werknemers vinden elkaar in collectief activisme

Als je Paola Verhaert in 2015 gezegd zou hebben dat net de technologiesector haar in 2022 hoopvol zou maken over solidariteit, dan had ze waarschijnlijk hard gefronst. Vandaag ziet ze veel solidariteit die landsgrenzen overstijgt, tussen mensen wier levensonderhoud afhankelijk is van techgiganten.
© Konstantinakos Tsanakas
Column

Wat we nodig hebben om online geweld écht aan banden te leggen

Niet alleen daders van online geweld en misbruik moeten ter verantwoording worden geroepen, ook grote techbedrijven dragen een grote verantwoordelijkheid. Dat schrijft MO*columniste en experte digitale rechten Paola Verhaert. 'We kunnen er niet op rekenen dat die bedrijven zichzelf gaan reguleren.'
Konstantinakos Tsanakas
Column

Vingerafdrukken in ruil voor humanitaire hulp, is dat wel oké?

‘Als je vergaat van de honger, ga je dan weigeren om je data af te staan?’ De humanitaire hulpverlening moet extra kritisch en voorzichtig omgaan met persoonsgegevens, schrijft MO*columniste en experte databescherming Paola Verhaert.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.