Zoriah (CC BY-NC 2.0)
De Ontwikkelaars

De pijnlijke spreidstand van Europa over multinationals en mensenrechten

De EU profileert zich met haar Green Deal graag als wereldkampioen duurzaamheid en mensenrechten. Maar in de gesprekken over een internationaal verdrag dat de straffeloosheid van multinationals aan banden moet leggen, blijft ze al acht jaar aanmodderen, schrijft MO*ontwikkelaar Wies Willems.
© Belga
De Ontwikkelaars

‘Het belang van het kind moet vooropstaan bij de aanpak van kinderbedelarij’

Brussel wil met een actieplan kinderbedelarij aanpakken. MO*ontwikkelaar Mieke Schrooten is voorzichtig hoopvol, maar waarschuwt ook voor de valkuilen. Want het plan dreigt vooral iets te doen aan de zichtbaarheid van kinderbedelarij, en minder aan de structurele oorzaken ervan.
System Change not Climate Change / Flickr (CC BY-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

De groei-economie ligt op ramkoers met het leven op aarde

Veel mensen blijven inzetten op groei als deel van het economisch herstel na corona, schrijft MO*Ontwikkelaar Jonas Van der Slycken. Dat komt volgens hem omdat de huidige economieën structureel afhankelijk zijn van groei, ‘Er zijn alternatieven, alleen hebben de beleidsmakers dat nog niet helemaal begrepen.’
© Wies Willems
De Ontwikkelaars

De illusie dat bedrijven uit zichzelf mensenrechten zullen respecteren wordt eindelijk doorprikt

Multinationals aansprakelijk stellen voor mensenrechtenschendingen is een zaak van historische (klimaat)rechtvaardigheid. De geesten rijpen voor bindende regels. Toch blijft de Noord-Zuid-breuklijn moeilijk te overstijgen in onderhandelingen, stelt MO*Ontwikkelaar Wies Willems vast.
Verenigde Naties (CC BY-NC-ND 2.0)
De Ontwikkelaars

Ontwikkelingssamenwerking is dood. Leve de Internationale Solidariteit?

Iedereen lijkt af te willen van ontwikkelingssamenwerking. Het is immers de hoogste tijd om internationale solidariteit te dekoloniseren. Maar de begrippendiscussie spant de kar voor het paard, en dat is niet onschuldig, argumenteert MO*medewerker Gie Goris.
© Melanie Schellens
De Ontwikkelaars

Succesvolle ontwikkeling begint van onderuit (maar is kwetsbaar)

Ontwikkelingsexperte Melanie Schellens keert terug naar huis, na drie jaar in Benin gewerkt te hebben. In die drie jaren stelde ze vast dat succesvolle ontwikkelingshulp van onderuit begint, lokaal. Met gedreven mensen, “changemakers” van eigen bodem die zichzelf organiseren.
CIMMYT / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
De Ontwikkelaars

We zijn allemaal landen in “verkeerde ontwikkeling”

Over ontwikkelingssamenwerking valt veel op- en aan te merken. Maar door één van de instrumenten van internationale solidariteit af te schaffen lossen we het probleem niet op. Tom De Herdt plaatst de eis van 0,7 procent aan ontwikkelingssamenwerking in het originele kader van de resolutie van 1970, die hoewel verouderd, superactueel blijf ...
Geert Van Pamel / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
De Ontwikkelaars

Hoe blijft de Belgische ontwikkelingssamenwerking relevant?

De Belgische ontwikkelingssamenwerking staat weer op de kaart. De nieuwe regering gaf aan dit beleidsdomein verhoudingsgewijs ruim plaats en morgen publiceert het ontwikkelingscomité van de OESO haar rapport over de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Melanie Schellens kon het document al inkijken.
CC Marco Verch (CC BY 2.0)
De Ontwikkelaars

Eén land dat aan zijn lot wordt overgelaten, kan de hele wereld bedreigen

Deze crisis herinnert ons aan het mondiale karakter van de uitdagingen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd: van klimaatverandering tot migratie, van veiligheid tot volksgezondheid. Ze is ook het definitieve begin van de wereld na de Noord-Zuidtegenstelling, zegt Jean Van Wetter, algemeen directeur van Enabel.
© Melanie Schellens
De Ontwikkelaars

Ngo’s in het veld moeten krachten bundelen om meer impact te krijgen

Hoe vaart de Belgische ontwikkelingssamenwerking via haar niet-gouvernementele organisaties? De Belgische overheid vraagt dat de “Actoren van de Niet-Gouvernementele Samenwerking” een gezamenlijke analyse maken van het land (of het thema) waar ze werken, en te zoeken naar meer synergie tussen hun acties.
WJ Gomes / Pixabay (CC0)
De Ontwikkelaars

Groei en armoedebestrijding in Afrika: een onmogelijke race?

Het zou een fijne Kerstboodschap geweest zijn. Afrika goed op weg om de eerste duurzame ontwikkelingsdoelstelling te behalen: het uitbannen van extreme armoede. Maar we kunnen er voorlopig nog niet mee uitpakken. Dat staat in stevige rapporten van de Wereldbank en de Verenigde Naties, en dat zie je ook op het terrein, wanneer je van dichtbij kijkt. ...
Baobab Express / Facebook.com
De Ontwikkelaars

Brengt deze bus Benin op de juiste weg?

Ontwikkelingsexperte Melanie Schellens neemt het West-Afrikaanse ontwikkelingsland Benin onder de loep. Hoe kan het land investeringen aantrekken en een geloofwaardig ondernemersklimaat uitbouwen? Toont busmaatschappij Baobab Express de juiste weg? En wat met de officiële ontwikkelingssamenwerking?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.