Boek

De enige zwarte man in Dachau en de eerste zwarte kapper in Brussel

Twee recente boeken belichten een aspect van de kolonisatie dat minder bekend is. De auteurs reconstrueren het leven van iemand die in Congo geboren is, maar tijdens het interbellum in ons land belandde. In beide boeken speelt de weerstand tegen de Duitse bezetter tijdens WO II een rol.
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
Gerard Stolk (CC BY-NC 2.0)
Boek

‘Boeren zijn geen bleiters, zeker niet in ’t openbaar’

Ex-Rikoltodirecteur Jan Aertsen schreef met "‘t Is ook maar doodgaan" een boek over zijn boerenfamilie. Dit is geen ode aan de kleine boer, maar 'een respectvolle en ongepolijste blik in de spiegel', schrijft Gie Goris over zijn nieuwe zomerboekentip.
© Jim Huylebroek
Boek

Het leven zoals het leven is: van Kaboel naar Europa

De komst van heel wat Afghaanse vluchtelingen heeft ook in de boekhandel gezorgd voor een opvallend nieuw aanbod aan vluchtverhalen. Onder andere van Matthieu Aikins, een Canadese journalist die zich voordeed als Afghaanse vluchteling en zo Europa trachtte te bereiken.
Het Letterenhuis
Boek

Koloniale literatuur herlezen: ‘Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan komt’

Het was een andere tijd toen de literatuur verscheen die we vandaag koloniaal noemen. Verbannen of verketteren hoeft niet, maar veel boeken kunnen wel context en nieuwe lezersperspectieven gebruiken. Dat is precies wat twee nieuwe essaybundels, een Nederlandse en een Vlaamse, beogen.
CC Caroline Coenen (CC NA-NC 2.0)
Boek

Amin Maalouf: de burger is belangrijker dan de groepen waartoe hij behoort

Amin Maalouf signaleerde als een van de eersten de dreiging van identitair denken en communautaire politiek. De voorbije jaren toonden niet alleen dat zijn waarschuwing wereldwijde relevantie had, maar ook hoe gewelddadig en verwoestend de terugkeer naar “tribale” identiteiten was, is en zal zijn.
David Allan (CC BY-NC-NA 2.0)
Boek

‘Democratie is geen wiskunde, het is chemie’

Iedereen heeft het over de politieke rol van het middenveld, maar waarover gaat het dan? MO* las voor u ter inspiratie drie boeken die elk een eigen blik hanteren, maar samen toch inzicht geven in de rol die bewegingen, organisaties, koepels en netwerken van burgers willen opnemen.
Belgaimage / AFP
Boek

Twee boeken voor out of the box-feminisme

Kan je vrouwenrechten los zien van sociale en politieke rechten? Betekent opkomen voor vrouwenrechten hetzelfde voor alle vrouwen? Twee boeken die out of the box antwoorden kunnen geven.
© Uit De Marge/Acco
Boek

Jeugdwelzijnswerk vroeger en nu

Ikrame Kastit, cocoördinator van Uit De Marge vzw, en Veerle Van Assche, docente en onderzoeker aan de Artesis Plantijn Hogeschool, blikken terug op 17 jaar jeugdwerk op basis van een artikel over de situatie van het jeugdwelzijnswerk dat Van Assche in 2001 schreef. Over de jeugd en de werking van tegenwoordig.
Adam Smith (CC BY-SA 2.0)
Boek

Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj en de wederopstanding van de Rode Mens

Een requiem voor een beschaving in puin. Dat zijn 'Het einde van de Rode Mens' en 'Wij houden van Tsjernobyl' van de Wit-Russische onderzoeksjournaliste Svetlana Alexijevitsj. Tegen de achtergrond van de gebeurtenissen van de afgelopen zestig jaar ontrafelt ze de psychologie van de Rode Mens.
© Pieter Stockmans
Boek

De vernietiging van Polen leidde tot de Holocaust en de oprichting van Israël

Op 24 april, de Herdenkingsdag voor de Holocaust, bezochten duizenden mensen uit de hele wereld het nazivernietigingskamp Auschwitz in Polen. Nochtans werden vele joden vermoord voor er sprake was van gaskamers. De herhaaldelijke vernietiging van de Poolse staat door nazi-Duitsland én de Sovjet-Unie effende het pad voor de Holocaust. Pole ...
CC Pablo Andres Rivera (CC BY-NC-ND 2.0)
Boek

Inaya: zorgzaamheid als medicijn tegen neoliberaal cynisme

‘Mijn liefste, wij worden omringd door mensen die de hoop hebben verloren. Dat komt hard aan, vooral als het om jongeren gaat. Jongeren hebben nog een heel leven voor zich’, schrijft Bleri Lleshi in zijn nieuwe boek, Inaya. Dat boek is opgevat als een lange brief aan de dochter die Lleshi eind april verwacht.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.