Mark Dixon (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Wie abortus verdedigt wordt nog te vaak gecriminaliseerd

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. ‘We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan’, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
USDA / Lance Cheung / Flickr (CC0)
Nieuws

Uitstoot VS veroorzaakte al 1800 miljard dollar schade in andere landen

De CO2-uitstoot van grote vervuilers als de VS en China heeft de planeet zodanig opgewarmd dat economieën van andere landen honderden miljarden verliezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek met behulp van supercomputers.
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
© Bigger Than Us / Flore Vasseur
Interview

Filmmaakster Flore Vasseur: ‘Jongeren leren ons hoe we globale uitdagingen kunnen aanpakken’

"Bigger than us" schetst een kleurrijk en hoopvol portret van activisten wereldwijd. MO* sprak met Flore Vasseur, die de documentaire regisseerde. 'Activisme is een manier van leven.'
Steven dosRemedios (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Met het uitsterven van talen verdwijnt ook medicinale plantenkennis

Ongeveer een derde van de talen die nu nog gesproken worden zal tegen het einde van de eeuw waarschijnlijk verdwenen zijn. Daardoor zal ook veel kennis over geneeskrachtige planten en kruiden verloren gaan, waarschuwen Zwitserse wetenschappers. 
Marcelo Camargo/Agência Brasil, Creative Commons 3.0
Nieuws

Commerciële landbouw belangrijkste factor voor verwoesting tropisch regenwoud

Tussen 2013 en 2019 ging 77 miljoen hectare regenwoud verloren door ontbossing. Het grootste deel van dit gebied kreeg een nieuwe bestemming als landbouwgrond, maar in meer dan de helft van de gevallen bleek de ontbossing illegaal. Dat is de conclusie van een onderzoek van ngo Forest Trends.
Babette Plana / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

VN-analyse: klimaatplannen landen mijlenver van wat nodig is

De klimaatplannen van alle landen zullen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met amper 0,5 procent verminderen ten opzichte van 2010, blijkt uit een analyse van de VN. Dat is héél ver verwijderd van de 45 procent die volgens wetenschappers nodig is om de opwarming onder 1,5 graden te houden.
T. R. Shankar Raman / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Analyse

De staat van onze regenwouden: 11 zaken om op te volgen in 2021

2020 was ook geen eenvoudig jaar voor wie zich bezighoudt met de bescherming van tropische regenwouden. Wat zit er in het verschiet voor 2021? Hier zijn 11 zaken om in de gaten te houden.
© Reuters / Piroschka Van De Wouw
Interview

Extreemrechts surft op de aantrekkingskracht van de haat

Er rust allang geen taboe meer op extreemrechts. Opvallend veel jongeren voelen zich wereldwijd aangetrokken tot de masculiene cultuur van bloed en bodem, complottheorieën en uitsluiting, al zit het discours van extreemrechts vol tegenstrijdigheden. Vanwaar komt die fascinatie? 
© REUTERS/Mariana Bazo
Analyse

Politieke afrekening zet Ecuador op de kaart als ‘democratische dictatuur’

Het hoofdpersonage uit de Ecuadoraanse kranten dezer dagen? Dat verblijft gewoon in Louvain-la-Neuve, België. Oud-president Rafael Correa werd in september veroordeeld voor het ontvangen van steekpenningen van bedrijven, maar spreekt zelf van een politieke afrekening van zijn opvolger.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.