UN Photo/David Manyua (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Commentaar

‘Waar is Georges Clooney nu om de wreedheden in Soedan aan de kaak te stellen?’

Terwijl alle aandacht gericht is op de catastrofes in Gaza en Oekraïne, lijden miljoenen mensen in Soedan. Twintig jaar geleden was het land een cause célèbre waarvoor Hollywoodsterren en de hele mensenrechtenindustrie in de bres sprongen. Waarom blijven zij vandaag zo angstvallig stil?
© Pixabay
Commentaar

‘Israël lijkt het verwende kind voor wie andere spelregels gelden’

Als Israël blijvend een uitzondering krijgt op internationale regels, ondergraaft dat die regels. Het maakt Palestijnse slachtoffers en is op termijn evenmin goed voor joodse mensen in en buiten Israël. Nu meer dan ooit. Het moet de vrienden en vijanden van Israël en Palestina tot actie aanzetten.
Nazly Ahmed / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Commentaar

‘Leidt “onrechtvaardige” geldwereld opnieuw tot schuldencrisis van lage inkomenslanden?’

Sri Lanka zal wellicht niet het enige land zijn dat in een financiële nood geraakt. MO*journalist John Vandaele vraagt zich af of we opnieuw op weg zijn naar een schuldencrisis van het Globale Zuiden. Een gevoel van déjà vu dringt zich onwillekeurig op.
USArmy / Lance Cheung (CC BY 2.0)
Commentaar

‘Van beloften en verontwaardiging kopen Afghanen geen brood of vrede’

Westerse legers vertrekken zo onopvallend mogelijk uit Afghanistan. Volgens MO*medewerker Gie Goris moeten we er niet op rekenen dat de NAVO de juiste lessen zal trekken uit het debacle.
Tom Claes
Commentaar

‘Zal het Chinese maatschappijmodel op een dag ook het Westen bekoren?’

Met Joe Biden aan het roer investeert Amerika weer volop in zijn bevolking. Zo hoopt het land de concurrentie met China te kunnen aangaan. Maar de Aziatische grootmacht wordt met de dag machtiger en heeft een andere kijk op de dingen. Zijn we op weg naar een nieuwe Koude Oorlog?
Thierry Ehrmann (CC BY 2.0)
Commentaar

‘Hoe populair wordt de Chinese blik op mensenrechten?’

Internationaal activisme botst in steeds meer landen op autoritair nationalisme. China lijkt de weg aan te geven, met de boodschap dat westerse waarden en modellen niet universeel maar parochiaal zijn.
Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Commentaar

‘Dit is hoe de Verenigde Staten veranderden in een stuurloos leugenpaleis’

De verkiezingen maakten de verdeeldheid in de VS zichtbaarder dan ooit. De spanningen tussen voor- en tegenstanders van Trump lopen op. Ze zijn het vandaag zelfs niet meer eens over eenvoudige feiten. Het is de culminatie van een lange evolutie volgens MO*journalist John Vandaele.
Elvert Barnes (CC BY-SA 2.0)
Commentaar

Het verschil tussen een Trumpwereld en een Bidenwereld

Wat er de eerste weken na de Amerikaanse presidentsverkiezingen te gebeuren staat, is onzeker. Maar los daarvan kunnen we volgens MO*redacteur John Vandaele de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de wereld wel inschatten. De verschillen zijn dit keer echt beduidend.
R Barraez D´Lucca / Flickr (CC BY 2.0)
Commentaar

Het is nu officieel: het neoliberalisme is dood

Op de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt deze week een ideologische wending verdedigd volgens MO*journalist John Vandaele. De staat moet volgens het IMF de leiding nemen in het herstel tijdens en na de corona- en klimaatcrisissen, als regulator maar ook als investeerder.
CC Remeriz (CC BY-NC-NA 2.0)
Commentaar

Rijke landen kunnen toveren, arme landen niet

De rijke landen hebben in deze coronatijd geen echt geldprobleem, toch niet op korte termijn. De beleggers willen wat graag in hun munt beleggen, en als de nood te hoog wordt, gaan de geldpersen aan het werk. De meeste ontwikkelingslanden daarentegen zitten meteen in ademnood. Zij kunnen niet genieten van de magie van het geld. 
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Commentaar

Parlement moet De Crem en Flahaut om opheldering vragen over Afghanistan Papers

Iedereen wist al die tijd dat de oorlog in Afghanistan uitzichtloos was, ook al bleef men tegenover de publieke opinie herhalen dat de overwinning nakende was. Zo blijkt uit onderzoek van de Washington Post dat interviews met honderden hoofdrolspelers voerde. 
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Commentaar

Taliban, Trump en de truken van de foor

Een week geleden leek de eerste horde op weg naar vrede in Afghanistan genomen: de VS en de Taliban waren tot een akkoord gekomen. Intussen is er niets over van de voorzichtige hoop dat er ook onderhandelingen met de Afghaanse regering zouden komen. De Afghanen houden de adem in en vrezen voor meer geweld.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.