Unsplash / Jenil Jain
Nieuws

Aziatische samenwerking rond rivieren hard nodig - toekomst van miljard mensen op het spel

Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experts. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen.
© Thomson Reuters Foundation / Roli Srivastava
Nieuws

Bhutan zoekt wankel evenwicht tussen toerisme en duurzaamheid

De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Enerzijds wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Anderzijds vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.
Wikimedia Commons
Nieuws

Bedreigde neushoorns in Nepal eten plastic afval

Wetenschappers hebben plastic afval aangetroffen in de mest van de bedreigde Indische neushoorns in het Chitwan National Park in Nepal. Dit kan schadelijk kan zijn voor hun gezondheid en de overleving van hun soort. 
Adam Cohn (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Nooit eerder minder schepen gesloopt dan in 2022, maar is dat ook goed nieuws?

In 2022 werden 443 commerciële vrachtschepen gesloopt, becijferde de ngo Shipbreaking Platform. Het leeuwendeel van die schepen wordt op Zuid-Aziatische stranden ontmanteld met grote risico's voor de arbeiders die het afbraakwerk verrichten en voor de omliggende ecosystemen.
© Martin Corlazzoli/Industriemuseum Gent
Reportage

‘De beste natuurlijke vezel die bestaat’: hoe duurzaam is “ons” vlas?

Van designfestivals tot prestigieuze prijzen: vlas van eigen bodem is hot en happening. De sterke, vochtabsorberende vezel vraagt minder water om in linnen om te toveren dan katoen en we kweken het gewoon hier, in Vlaanderen. Maar betekent dat dan automatisch dat linnen duurzaam is? 
© Anuradha Nagaraj / Thomson Reuters Foundation
Nieuws

Ook WK hockey oogst kritiek: dure stadions slorpen ontwikkelingsgeld op

Het wereldkampioenschap hockey, dat afgelopen vrijdag in India begon, heeft de arme mijnregio Odisha al miljoenen gekost. Veel van de stadions en terreinen werden gebouwd met geld dat voorzien was voor de ontwikkeling van de achtergestelde regio.
DFID - UK Department for International Development (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

India keurt nieuw klimaatplan goed

De Indiase regering heeft de klimaatbeloften van eerste minister Narendra Modi formeel goedgekeurd. Daarmee mikt het land nog dit decennium op meer CO2-efficiëntie en op klimaatneutraliteit in 2070. 
Svdmolen/WikimediaCommons (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

China plant ‘grootste wind- en zonnepark uit de geschiedenis’ in Gobiwoestijn

China plant een enorm wind- en zonnepark in de Gobiwoestijn. Tegen 2030 moet het een capaciteit halen van 450 gigawatt - het dubbele van alle Amerikaanse wind- en zonneparken samen.
UNICEF Ethiopië (CC BY-NC-ND 2.0)
Commentaar

‘Rekenen op solidariteit zonder die zelf te tonen is hypocriet en dom’

'We hebben wereldwijde solidariteit nodig om de klimaatcrisis te keren. Maar daarop rekenen zonder solidair te zijn tijdens een globale pandemie is niet alleen hypocriet maar ook dom.' Dat schrijft MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky.
U.S. Embassy Romania (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Hoe bedrijven ons afval illegaal dumpen in Roemenië en Polen

Een half miljard euro: zoveel geld zou dit jaar verdiend zijn op de zwarte afvalmarkt. De Roemeense autoriteiten ontdekten in 2021 al evenveel illegale afvaltransporten als in de afgelopen vijf jaar samen. De illegale handel in afval, ook afkomstig uit ons land, is er booming business.
Ninara (CC BY 2.0)
Nieuws

Mega-olieproject in uiterste noorden van Rusland bedreigt inheemse gemeenschappen

De grootste oliemaatschappij van Rusland Rosneft staat aan de start van de ontwikkeling van een gigantisch olieproject op het Taymyr-schiereiland. Er worden vijftien steden, een haven, twee luchthavens en 800 kilometer aan pijpleiding aangelegd. Klimaat- en mensenrechtenexperts maken zich zorgen.
Bron: Youtube
Nieuws

Cambodjaanse milieuactivisten in de cel wegens ‘smaad aan de koning’

In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh zijn drie activisten van milieuorganisatie “Mother Nature Cambodia” in voorhechtenis genomen. Volgens de rechtbank beraamden ze een staatsgreep en zouden ze de koning beledigd hebben. Die aanklacht kan de drie jongeren tot tien jaar cel opleveren.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.