© Arne Gillis
Reportage

Hoe verkwansel je je lithiumvoorraad?

Bolivia zit op de grootste voorraad lithium ter wereld, een cruciale grondstof voor batterijen. Maar het lithiumbeleid blijkt een lege doos met een strik errond, stelde MO*journalist Arne Gillis ter plaatse vast.
© Pieter Stockmans
Reportage

Europa’s laatste wilde rivieren veranderen in elektriciteitsfabrieken

In hun zoektocht naar groene energie dreigen de Balkanlanden hun grootste natuurlijke en toeristische rijkdom op te offeren: unieke bergrivieren en ravijnen, vissoorten die je alleen hier nog vindt. MO* ging in Bosnië en Herzegovina kijken wat de gevolgen van deze blauwe goudkoorts zijn.
© Pablo Garrigós
Reportage

Project TotalEnergies bedreigt bevolking, milieu en ecosysteem

Een investering van meer dan 10 miljard dollar, die moet resulteren in de productie van 216.000 vaten ruwe olie per dag. Dat is de bedoeling van de geplande Oost-Afrikaanse pijplijn (EACOP). Die moet lopen van de oevers van het Albertmeer in Oeganda tot aan de Indische Oceaan in Tanzania.
© Gettyimages – ImageBazaar
Reportage

India kiest zijn eigen energiepad

India zit in een lastige spagaat: enerzijds zet het land grootscheeps in op schone energie, anderzijds blijft het hardnekkig vasthouden aan vervuilende steenkool. Hoe verzoen je de drang tot ontwikkeling met ambities om te verduurzamen?
© elien Spillebeen
Reportage

‘Wat ben je met licht als het enkel je honger zichtbaar maakt?’

Drie op de vier Kenianen heeft toegang tot het stroomnet, maar het verschil tussen stad en platteland blijft groot. Norah Magero, ingenieur en oprichtster van Drop Access, ontwikkelde daarom koelboxen op zonne-energie.
© Arene Gillis
Reportage

Windenergie krijgt wind van voren in Colombia

Colombia staat voor een totale energietransitie. Het Zuid-Amerikaanse land trekt resoluut de kaart van hernieuwbare energiebronnen. Op het winderige schiereiland La Guajira, woonplaats van de Wayuu-gemeenschap, gaat dat niet zonder slag of stoot.
© Ynske Boersma
Reportage

Op de Argentijnse zoutvlaktes, waar lithiumdollars belangrijker zijn dan mensenrechten

Onder de uitgestrekte zoutvlaktes van Jujuy in Argentinië zitten gigantische hoeveelheden lithium. Tientallen mijnbouwbedrijven staan te trappelen om die te ontginnen, maar de bewoners van de zoutvlaktes vechten terug. ‘Er is veel water voor nodig. En water is leven.’ 
© Marek Kowalczyk
Reportage

Deze Georgiërs verzetten zich al decennialang tegen ‘nachtmerrie uit sovjettijdperk’

Georgische activisten verzetten zich al meer dan dertig jaar tegen de bouw van de waterkrachtcentrale Namahwani. Politici en lobbyisten brandmerken hen als Russische spionnen, homofoben en ultranationalisten. Toch blijven ze strijdbaar: ‘Ze zijn bang van ons, daarom voeren ze deze moddercampagnes.’
© Marlies Geyskens
Reportage

Heeft Bukavu kleine oplossingen voor grote afvalproblemen?

Congo kampt met een groot afvalprobleem, ook de stad Bukavu. Turbines van de waterkrachtcentrale raken verstopt, de rivier vervuild en straten overstromen door vastgelopen afvoergoten. Kleine initiatieven doen wat ze kunnen om het afval van de straat te halen. Is dat dweilen met de kraan open?
© Zoë Deceuninck
Reportage

Wie wint en wie verliest wanneer Guyana gas gaat winnen?

Guyana zet alles op alles om ExxonMobil de olie, en binnenkort ook het gas, voor zijn kust te laten ontginnen. Het bouwt de nodige infrastructuur uit, waardoor het de komende 25 jaar een stevig graantje kan meepikken van de inkomsten. Maar wegen de voordelen van dat project wel op tegen de nadelen?
© Marlies Geyskens
Reportage

‘Als je de juiste mensen niet kent, raak je in Kinshasa heel moeilijk aan een job’

Kinshasa heeft een bijzonder jeugdige bevolking. Maar heel wat jongeren in de Congolese hoofdstad hebben het knap lastig om werk te vinden. Zelfs wie een universitair diploma op zak heeft vindt nauwelijks een baan. Kan inzetten op ondernemerschap helpen om de hoge werkloosheidscijfers te drukken?
© Zoë Deceuninck
Reportage

Suriname overstroomt: ‘Wat kunnen we doen? Het water loopt waar het wil lopen’

Tot zeven meter hoog stond het water dit voorjaar op sommige plaatsen in Suriname, en dat maanden aan een stuk. 12.000 Surinamers werden getroffen door de zware overstromingen van 17 maart. Er was nauwelijks aandacht voor, zelfs niet van de eigen president.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.