© Kris Berwouts
Reportage

Studeren in een land dat niet bestaat: ‘We zijn welkom zolang we geld binnenbrengen’

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische jongeren gaan studeren in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC). Het land verklaarde zich in 1983 onafhankelijk maar wordt alleen door Turkije erkend. Met beurzen en faciliteiten voor internationale studenten wil de TRCN zich alsnog op de kaart te zetten.  
EU/ECHO/Anouk Delafortrie/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Klimaat en conflict houden miljoenen Ethiopische kinderen weg van school

Ethiopië maakt momenteel de ergste droogte mee in veertig jaar tijd, en grote delen van het land worden geteisterd door geweld. Kinderen zijn het grootste slachtoffer. Zij kunnen niet naar school en zien zo hun toekomst in rook opgaan.
Fairphone / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Gratis onderwijs volstaat niet om kinderen uit kobaltmijnen te houden

Meer dan 250 kinderen waren in september afwezig bij de start van het nieuwe schooljaar in Kipushi, in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo. Nu een steunprogramma is afgelopen dat een alternatief bood voor kinderarbeid in de kobaltindustrie zijn ze opnieuw naar de mijnen getrokken. 
Reportage

Dit is de meest vredevolle familie van Somalië

De beste manier om jongeren weg te houden van gewapende milities? Onderwijs, werk en hoop, weten Fartuun Adan en haar dochter Ilwad Elman. Zij timmeren verder aan de vredesdroom van hun overleden echtgenoot/vader met de succesvolle Somalische ngo Elman Peace. ‘Doorgaan was de enige optie.’
Pexels / Consoler Creative257 (CC0)
Analyse

Samenlevingsopbouw in het armste land ter wereld: ‘We moeten ons lot in eigen handen nemen’

De organisatie OAP doet aan opbouwwerk in Burundi, het armste land ter wereld. Uitdagend? Zeker. Onmogelijk? Dat niet. ‘Zelfs in een context van extreme armoede kan je met de juiste aanpak duurzame verbetering realiseren.’
UNMISS / Amanda Voisard / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Een kwart van alle niet-schoolgaande kinderen ter wereld woont in Centraal- of West-Afrika

De landen in Centraal- en West-Afrika tellen nu al 57 miljoen kinderen en jongeren die niet naar school kunnen. Dat is bijna een kwart van het wereldwijde totaal, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties. Het zijn vooral conflicten en geweld die de kinderen het schoolgaan belemmeren. 
© Michael Wambi / IPS
Nieuws

‘Technofobie’ in Oegandese onderwijssector overwonnen dankzij corona-lockdown

Tijdens de coronapandemie gingen de scholen in Oeganda bijna twee jaar lang op slot. Een kleine – Belgische - innovatie om toch te kunnen blijven communiceren leidde uiteindelijk tot een digitale revolutie in de Oegandese lerarenopleiding.
AMISOM Photo / Tobin Jones./ Flickr (CC0)
Nieuws

Les in het Engels hindert slaagkansen van Afrikaanse schoolkinderen

Miljoenen schoolkinderen in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara zitten zwijgend in de klas, kunnen de lessen lastig volgen en komen nauwelijks vooruit in hun leerproces. Dat komt door de neiging om al het onderwijs in het Engels te geven, zeggen wetenschappers in een nieuw rapport.
Pixnio / Jules Bosco (CC0)
Nieuws

Oeganda: Zijn scholieren die tijdens de lockdown zwanger raakten nog welkom in de klas?

Pas begin dit jaar gingen in Oeganda de schoolpoorten weer open na de sluiting door de pandemie. Experts vreesden dat tot 4,5 miljoen leerlingen niet zouden terugkeren na de sluiting. Voor de vele jonge meisjes die tijdens de pandemie zwanger raakten, blijkt dit inderdaad een lastige opgave.
© ITG
Nieuws

Vlaanderen verlengt samenwerking met Mozambique tot 2025

De Vlaamse regering verlengt haar engagement in Mozambique tot minstens 2025 en trekt daarvoor 25 miljoen euro uit. Dat heeft minister-president Jan Jambon aangekondigd tijdens een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
pixnio (CC0)
Nieuws

Filmpjes van overvolle klaslokalen tonen slechte staat van Egyptische onderwijs

In Egypte is het sinds kort verboden om filmpjes en foto’s te maken in scholen. Het is een reactie op beelden van overvolle klaslokalen die begin oktober op sociale media werden gedeeld en tot veel kritiek leidden. Een groeiend tekort aan leraren blijkt ook in Egypte een groot probleem.
© Wambi Michael / IPS
Nieuws

Vluchtelingenkinderen in Oeganda krijgen les via de radio

Vluchtelingenkinderen in Oeganda krijgen tijdens de coronacrisis les vanop afstand. Dat concept mag wereldwijd navolging krijgen, vinden de betrokken hulporganisaties.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.