© Clara Benecia
Interview

Cartoonist Chrostin: ‘Ik vind het best gezellig in die kloof tussen twee culturen’

In haar comics geeft de razend populaire cartoonist Chrostin haar Thais-Belgische identiteit een plek, én staat ze stil bij de staat van de wereld. MO* praatte met haar over jong zijn in turbulente tijden, solidariteit met Palestina en leven in de kloof tussen twee landen.
Pixabay / Chermitove
Column

Ik ben verliefd op een derdelander

'Mijn lief is Libanees. Het was een pakketdeal: inclusief warme familie, bergen heerlijk eten en een barslecht paspoort.' Het soort paspoort waarmee je in Europa stoot op gesloten deuren, vooroordelen en administratieve rompslomp, ondervindt Fien Portier. 'Wij willen gewoon samen zijn.' 
Maarten Luyten
Interview

‘Ik doe dit als mens, en ik help anderen omdat we allemaal mensen zijn’

Ooit kwamen ze zelf als vluchteling naar België, nu helpen ze Oekraïense vluchtelingen. Hoe vergelijken deze hulpverleners hun eigen ervaringen met wat vandaag gebeurt? MO* zocht hulpverleners met een vluchtverleden op. Dit keer: Larisa Salby, tolk bij de dienst Diversiteit van Dendermonde.
Reuters / Carlos Barria
Reportage

‘De mentale impact van de oorlog? Die houden we voor na de overwinning’

Buitenlandse journalisten berichten in Oekraïne over de oorlog, en dat is al gevaarlijk genoeg. Maar de lokale journalisten die hen helpen, 'fixers', kunnen de situatie niet zomaar ontlopen. Wat doet dat non-stopwerk met deze mensen? En wie zorgt voor hen wanneer de buitenlandse camera's weg zijn?
Unsplash (Lucas Ferreira)
Commentaar

‘Solidariteit kan worden uitgesteld, maar nooit vermeden’

De redactie van MO* bevindt zich op een tiental minuten wandelen van treinstation Brussel-Zuid. Redacteurs Tine Danckaers en Jago Kosolosky delen hun bedenkingen bij de recente ontmenselijkende steekvlampolitiek rond Gare Du Midi. ‘Solidariteit dringt zich op, onverbiddelijk'.
© Ivan Godfroid
#WijZijnHier

Boeren en buurten in Bever

Een jongeman uit Senegal vindt na jarenlange omzwervingen als tegelzetter zijn lotsbestemming in een 18e-eeuwse geklasseerde hoeve in het Pajottenland. Blogger Ivan Godfroid heet je welkom in La Bergerie.
Pixabay
Opinie

‘Vliegschaamte vervangen door treinreizen is niet per definitie duurzaam’

‘Vliegschaamte helpt ons duurzamer te reizen, maar enkel daarmee redden we het niet. We moeten niet meer reizen met de trein, maar minder reizen tout court’, schrijven vier onderzoekers van de universiteit van Castilië-La Mancha.
© Kris Berwouts
Reportage

Studeren in een land dat niet bestaat: ‘We zijn welkom zolang we geld binnenbrengen’

Steeds meer Afrikaanse en Aziatische jongeren gaan studeren in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC). Het land verklaarde zich in 1983 onafhankelijk maar wordt alleen door Turkije erkend. Met beurzen en faciliteiten voor internationale studenten wil de TRCN zich alsnog op de kaart te zetten.  
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
© François De Heel
Interview

‘We moeten leren een cultuur van verschil te omarmen, niet een cultuur van ieder in zijn eigen hokje’

Einat Tuchman is véél: Israëlische, inwoonster van Molenbeek, organisatrice van duizend-en-een buurtprojecten, oud-danseres bij internationale gezelschappen. ‘Er is altijd hoop, niet? Hoop dat, als je goed doet, het goede dan terrein wint rondom je.’
Jonathan Ah Kit / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

De keerzijde van Amazon-pakjes: 320 miljoen kilo wegwerpplastic

Pakjes van Amazon kwamen in 2021 met 320 miljoen kilogram plastic, een toename van 18 procent op een jaar tijd. 'Amazon negeert de vraag van klanten en aandeelhouders om daar iets aan te doen', zegt Oceana, de milieugroep die de cijfers uitbracht.
Pexels /Oğuzhan Karaca (CC0)
Nieuws

Draagt uw T-shirt bij aan de oorlog in Oekraïne?

Hoewel ze niet meer te verkrijgen zijn in de winkelstraten van Moskou en Sint-Petersburg, gebruiken kledingmerken als Esprit en New Look Russische olie om hun kleding te produceren. Daarmee voeden ze onrechtstreeks de oorlog in Oekraïne, blijkt uit onderzoek.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.