© Pippa Ranger/ UK Department for International Development/ Flickr
Nieuws

Darwins evolutietheorie geraakt niet terug in Indiase schoolboeken

Wetenschappers in India roepen de regering op om de leerstof over de evolutietheorie in ere te herstellen. Darwins theorie was tijdens de covid-19-periode uit de schoolboeken verwijderd, naar verluidt om scholieren te ontlasten tijdens de pandemie.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
ResoluteSupportMedia / flcikr.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Miljoenen Afghaanse vrouwen onbereikbaar door verbod op vrouwelijke hulpverleners

Twee maanden nadat de Taliban vrouwen hebben verboden om bij hulporganisaties te werken, is de impact voelbaar, zegt de ngo Save the Children. In de koudste winter in een decennium dreigen miljoenen vrouwen en kinderen levensreddende hulp te missen.
© Noh Juhan | Netflix , The White House, Youtube
Analyse

Het verrassende activisme van de Zuid-Koreaanse popcultuur

Oscarwinnaar Parasite, Netflix-hitserie Squid Game en Koreaanse boybands hebben iets met elkaar gemeen: de Zuid-Koreaanse monstersuccessen en hun fans leveren kritiek op kapitalisme en ongelijkheid. Waarom is de Zuid-Koreaanse (pop-)cultuur zo geëngageerd? Of lijkt dat maar zo?
© Kris Janssens
Wereldblog

Rotsvast overeind

Het is erg stil in Angkor Wat, de trots van Cambodja. Het beroemde tempelcomplex trekt door de pandemie geen toeristen meer. Wereldblogger Kris Janssens wandelt door de vergane glorie van eeuwenoude rotsblokken en verlaten toeristencafés.
© Kris Janssens
Wereldblog

Als het stof is gaan liggen

Cambodja bezoeken is als een oude rommelzolder opstappen. Dit land is in de tijd blijven stilstaan, schrijft wereldblogger Kris Janssens. En dat bedoelt hij positief. In onze niet-aflatende vlucht vooruit zijn wij in Europa vergeten dat “eenvoud” ook erg mooi kan zijn.
© Kris Janssens
Wereldblog

Welkom in het godvergeten land Cambodja

In 2016 verhuisde correspondent Kris Janssens van Brussel naar Cambodja. In de podcastreeks “Het is ochtend in het Avondland” schetst hij een bitterzoet beeld van zijn nieuwe thuisland. ‘Het is een godvergeten land. Letterlijk. God is vergeten dat hij het ooit gemaakt heeft. En de wereld met hem’.
© Saskia Konniger
Reportage

Huwelijksdetectives zijn booming business in India: ‘Vrouwen laten niet meer met zich sollen’

Alle gearrangeerde huwelijken ten spijt: in India geraken koppels steeds vaker spontaan (online) aan de praat. Zeker ben je echter nooit. Wie snel moet beslissen of iemand wel betrouwbaar is, schakelt daarom graag hulp in. Van een huwelijksdetective, bijvoorbeeld.
© Brecht Goris
Column

‘Studeren is beter dan trouwen’

Ten huize van MO*columniste Ching Lin Pang waren ze fan van A.L. Snijders, de bedenker van het Zeer Kort Verhaal die onlangs overleed. Als eerbetoon waagt ze zich aan een eigen Zeer Kort Verhaal over haar strijdlustige Chinese studentes en haar gulle grootmoeder.
Reportage

Elke Afghaan is een boek. Niet elk verhaal heeft een happy end

Gewone mensen bestaan niet. Dat bedacht Gie Goris zich keer op keer na de tientallen gesprekken die hij de voorbije maanden had met “gewone Afghanen” in Antwerpen. ‘De Afghaanse gemeenschap in Antwerpen bestaat niet’, wist ook een van hen.
@ Uhmera Ahmed Official / Instagram
Nieuws

‘Niemand vertelt jongeren over de goede en minder goede kanten van het huwelijk’

In Pakistan zorgt een populaire serie over jongvolwassenen op sociale media voor veel discussie. Niet alleen over de gevolgen van sociale media voor jongeren, maar ook over de huwelijkscultuur. Waarom is de reeks zo actueel voor veel Pakistaanse families?
Kanishka Afshari/FCO/DFID (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Dubbele discriminatie als je in Afghanistan vrouw bent én een beperking hebt

In ongeveer een op de vijf Afghaanse gezinnen heeft iemand een beperking, schat Human Rights Watch in. Heb je een beperking en ben je dan ook nog een vrouw, dan heb je in Afghanistan dubbele pech. Want er zijn wel wetten die gelijke rechten moeten garanderen, maar die worden niet voldoende toegepast.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.