Engin Akyurt (Pixabay CC0)
Opinie

‘Ondanks alles weigert de journalistiek te sterven in Latijns-Amerika’

Latijns-Amerika was het voorbije jaar het gewelddadigste gebied om journalistiek te beoefenen, weet de Mexicaanse journalist Mael Vallejo. ‘Maar journalisten zullen er ook in 2024 de confrontatie met de macht blijven aangaan.’
© Javier Perugachi
Interview

Textielactivisme tijdens de Chileense dictatuur: ‘We voelen de wonden nog altijd’

‘Natuurlijk is naaien ook verzet.’ 50 jaar na de Chileense staatsgreep kijken we met Irma Prado naar de honderden vrouwen die tijdens de dictatuur de geschiedenis van hun land borduurden. Op die manier schreven ze mee aan de collectieve herinnering, legt de bevlogen Chileense curatrice uit.
© IPS / Edgardo Ayala
Nieuws

Journalisten onder vuur in Centraal-Amerika

Journalistiek bedrijven in Guatemala, Nicaragua en El Salvador wordt steeds moeilijker. Onafhankelijke reporters en media riskeren vervolging door neo-populistische heersers die intolerant zijn voor kritiek.
© Panos / Sven Torfinn
Analyse

Vloggen op de vlucht: alsof u zelf in de container zit

Wat is de snelste manier om Europa binnen te komen vanuit Turkije? Vloggers delen op YouTube hun tips en tricks voor een ‘veilige’ en ‘succesvolle’ migratie met al wie ze wil horen. Maar ze waarschuwen ook: ‘Geen enkele plek ter wereld is het waard om voor te sterven.’
4711018 (Public Domain)
Nieuws

Op deze vijf plekken is werken als journalist nog moeilijker door corona

Verschillende landen maken misbruik van de coronacrisis om de persvrijheid extra in te perken. Ze voeren repressieve wetten in en journalisten worden bedreigd, aangevallen of gevangengenomen. Dat gebeurt net zo goed in andere continenten als in Europa.
© María Ruiz / Pie de Página
Nieuws

Glitterprotest tegen vrouwenmoorden en gendergeweld wordt harder en breder

Twee verkrachtingen door politieagenten haalden in augustus het nieuws in Mexico-Stad en brachten duizenden vrouwen op straat. Een feministische protestgolf kleurt er de straten roze en paars. De Mexicaanse vrouwen hebben genoeg van het geweld. 
Knight Foundation (CC BY-SA 2.0)
Interview

Journaliste Marcela Turati: ‘Verslaggeven in Mexico is zoals je in drijfzand begeven’

Mexico is de grootste Spaanstalige democratie ter wereld, maar het land is vooral gekend voor de drugskartels en de corrupte overheden als gevolg daarvan. ‘Elke maand wordt er minstens een journalist vermoord, het is onmogelijk het probleem niet op te merken.’
CC Nelly Luna Twitter
Nieuws

Latijns-Amerika: Journalisten jagen samen op verantwoordelijken klimaatverandering

Meer dan 25 gedrukte en digitale media in Latijns-Amerika gaan dit jaar nauw samenwerken in hun berichtgeving over de klimaatverandering. Ze willen onthullen welke economische groepen verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van het milieu en de klimaatverandering.
© Jader Flores / IPS
Nieuws

Nooit eerder geziene repressie van journalisten in Nicaragua

Meer dan zevenhonderd schendingen van de vrije uitoefening van de journalistiek, één vermoorde journalist, twee opgepakte en tientallen verbannen journalisten: acht maanden sociale en politieke crisis in Nicaragua hebben tot een nooit eerder geziene repressie van de kritische journalistiek geleid.
© María José Thomatis
Analyse

Vrouw zijn in Argentinië is niet meer los te zien van feminisme

Moeder zijn of niet, in Argentinië is het een politieke aangelegenheid. Vrouw zijn is politiek. Strijdpunt de afgelopen maanden: het recht op legale abortus; een zaak van leven en dood.
GeorgeLouis (CC BY 2.0)
Analyse

Verkiezingen zetten persvrijheid in Mexico nog meer onder druk

Mexico beleeft straks zijn grootste verkiezingen ooit. Daardoor komt de persvrijheid nog meer onder druk, zeggen de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Steeds meer journalisten worden bedreigd. Overheidspubliciteit legt de media aan de leiband.
© Pamela Kalkman
Reportage

‘Pablo Medina wist dat hij vermoord zou worden’

Levensgevaar voor journalisten in Paraguay, en dan vooral in het grensgebied tussen Paraguay en Brazilië, heeft alles te maken met drugs. Het verhaal van Pablo Medina. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.