U.S. Secretary of Defense / Flickr (CC0)
Wereldblog

Hoe gaat het verder na de verkiezingen in Indonesië? Vijf vragen en antwoorden

De officiële resultaten van de recente verkiezingen in Indonesië laten nog op zich wachten, maar volgens exit-polls is Prabowo Subianto de winnaar met meer dan 50% van de stemmen. Dat lijkt slecht nieuws voor de mensenrechten, schrijft Kris Vanslambrouck, Azië-expert bij 11.11.11.
Australian Embassy Jakarta (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Presidentsverkiezingen Indonesië: mensenrechtenorganisaties houden hun hart vast

Op Valentijn hebben ruim 200 miljoen Indonesiërs een date met de stembus. Huidig president Joko Widodo zwaait na tien jaar af, maar blijft vermoedelijk een rol spelen achter de schermen. Mensenrechtenorganisaties vrezen voor de toekomst van de democratie in het land.
Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
MgHla via WikiMedia Commons
Analyse

Persvrijheid en homorechten als barometer voor tanende democratie in Zuidoost-Azië

Op het einde van de vorige eeuw leek Zuidoost-Azië op weg om een democratisch lichtbaken in de regio te worden. Vandaag zijn sterke mannen en militaire junta’s weer helemaal terug. Wat is er aan de hand in het gebied en hoe liggen de kaarten voor de democratie?
© Abel Tan Jun Yang / Pexels (CC0)
Analyse

Waarom Cambodjanen niet op democratische verkiezingen zitten te wachten

De verkiezingen in Cambodja van 23 juli zullen niet democratisch verlopen. De oppositie is buitenspel gezet en de zoon van de premier zal sowieso zijn vader opvolgen. Een opmerkelijke vaststelling: de Cambodjanen liggen daar zelf niet echt wakker van.
Bart Geesink / Flickr (CC BY-SA 2.0
Nieuws

Enige oppositiepartij uitgesloten van verkiezingsdeelname in Cambodja

De Cambodjaanse Kaarslichtpartij mag in juli niet deelnemen aan de parlementsverkiezingen. Dat heeft het kiescomité beslist. Het ziet ernaar uit dat de regerende Volkspartij opnieuw op een absolute meerderheid afstevent.
© Sir Nicholas de Mimsy-Porpington/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Cambodja veroordeelt oppositieleider tot 27 jaar gevangenis

Cambodjaans oppositieleider Kem Sokha is veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf wegens verraad. Hij werd ruim vijf jaar geleden in de gevangenis gegooid en stond later onder huisarrest. Waarnemers zien een nieuwe kunstgreep van het Cambodjaanse regime richting belangrijke parlementsverkiezingen.   
© Alex Willemyns/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Cambodjaans premier neemt opnieuw kritische nieuwssite in het vizier

Cambodjaans premier Hun Sen heeft het onafhankelijke nieuwsmedium Voice of Democracy het zwijgen opgelegd na een zogenaamd ‘lasterlijk’ artikel. Daarin stond dat de zoon van de premier, in naam van zijn vader, 100.000 dollar steun heeft toegekend aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. 
Prachatai (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Cambodjaanse premier vaagt oppositie weg in aanloop naar verkiezingen

Een woelige start voor het politieke jaar in Cambodja: eind december zijn ruim 30 oppositieleden veroordeeld tot 5 à 7 jaar cel wegens ‘samenzwering’. Dat speelt in de kaarten van premier Hun Sen. Die wil, na de parlementsverkiezingen in juli, zijn ambt doorgeven aan zijn zoon.
kremlin.ru (CC BY 4.0)
Nieuws

Cambodja meer dan ooit geprangd tussen Rusland en het Westen

De Cambodjaanse premier Hun Sen bevindt zich in een diplomatiek mijnenveld. Hij steunt VN-resoluties tégen Poetin, maar wil de jarenlange vriendschap met Rusland niet op het spel zetten. Tegelijk probeert hij economisch en politiek minder afhankelijk te zijn van het Westen. 
AK Rockefeller (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Alarmsignalen voor mensenrechten staan op rood in de Filipijnen

In de Filipijnen werd deze week voormalig vicepresidentskandidaat Walden Bello gearresteerd. Hij werd intussen op borgtocht vrijgelaten. Glijdt het land verder af naar autoritair bestuur en inperking van de ruimte voor een kritisch middenveld?
Commentaar

‘De elite profiteert van de opstand tegen de elite’

Met een Marcos als president en een Duterte als vicepresident keren twee politieke dynastieën terug op de Filipijnen. Is het verleden van een plunderende dictator of een grofgebekte mensenrechtenschender niet belangrijk voor de Filipino's? Gie Goris doet een poging het onbegrijpelijke te begrijpen.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.