© Julie Vangeel
Essay

Een vrij Iran kan pas verrijzen als de bevolking het regime op de knieën heeft gedwongen

Als studente nam Ladan Rahbari meermaals deel aan betogingen in Iran. De Belgisch-Iraanse politiek sociologe, vandaag docente aan de Universiteit van Amsterdam, herinnert zich de grimmige sfeer nog goed: ‘Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven een vergelijkbare angst heb ervaren.’
© Jade Yaert
Essay

De klimaatcrisis is een koloniaal probleem

Een nieuwe oproep klinkt: 'Dekoloniseer de toekomst'. Of, met andere woorden: de ideologie en de praktijk van kolonisatie leveren nog steeds zo veel macht en rijkdom op voor een kleine elite, hoe ontsnappen we aan de verwoestende gevolgen daarvan?
© Panos Pictures / Sven Torfinn
Essay

De wereldwijde digitale kloof doet denken aan kolonialisme

Kolonialisme in digitale tijden vergt geen legers, wapens of schepen. Een technologiegigant die de digitale markten van het Globale Zuiden verovert volstaat, als regeringen en een internationale organisatie prioriteit geven aan bedrijfsbelangen bij het opstellen van de regels voor digitale handel.
© Magnum Photos / Alec Soth
Essay

Het neoliberalisme is op sterven na dood: welkom aan de welzijnseconomie

Overheden werden voor het blok gezet door de coronacrisis: het roer zelf in handen nemen of chaos toelaten? Het dilemma vormt zowel een gevaar als een kans, want een wereldcrisis is een kans om het systeem te veranderen. Wat als we het pad van de welzijnseconomie gaan bewandelen?
© Ruth Govaerts
Essay

‘Ik huil, omdat ik niet gestorven ben in de oorlog’

Vandaag denkt de buitenwereld dat de oorlog in Gaza voorbij is, betreurt schrijver Mahmoud Jouda. Maar Jouda beleeft al 36 jaar zelf de paradox van Gaza: 'Enkel zij die stierven hebben het overleefd. Leven wij, of zijn we levende doden?'
DFID / Pete Lewis/ Department for International Development (CC BY 2.0)
Essay

‘Volg het geld! Internationale solidariteit kan niet zonder economische herverdeling’

Het Globale Noorden ontwikkelt het Globale Zuiden door hulp te geven. Het is een idee waar velen rotsvast van overtuigd zijn. Klopt niet, zegt economisch antropoloog Jason Hickel, het is net andersom. Een fragment uit “Van liefdadig naar rechtvaardig”, het nieuwe boek van Els Hertogen.
© Fatinha Ramos
Essay

Het verhaal van Mike, slachtoffer van politiegeweld in Nigeria

‘Mike stierf uiteindelijk aan een ziekte. Ik denk dat het een gebroken hart was.’  De Belgisch-Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe beschrijft de oorzaak van die ziekte: politiegeweld in Nigeria, onder andere door de beruchte SARS-eenheid.
© Kristof Devos
Essay

Het verzet dat de problemen van nu voorzag

Een hele generatie leerde dankzij het verzet van de jaren 1960 en 1970 omzien naar het milieu en de ongelijkheid in de wereld. Ze schreef daarmee nieuwe grote verhalen, hoewel conservatieven die tijd dikwijls als ‘normloos’ aanmerken.
CC Joey Zanotti (CC BY 2.0)
Essay

De stad is niemands eigendom, net zomin als de rivieren, de maan en de sterren, de bomen in het bos

Auteur Rachida Lamrabet roept op om verantwoordelijk en zorgzaam om te gaan met elkaar, met de taal waarmee we over elkaar spreken, en met de toekomst van de stad waarin de volgende generaties zullen wonen als wij alles uit handen hebben gegeven. Dat alles, schrijft ze, zit in het filosofische begrip "al amanah". 
© Fatinha Ramos
Essay

Als Eritreeër in Saoedi-Arabië was ik een wandelende vloek

Sulaiman was tien toen hij, als Eritrese vluchteling in Soedan, met zijn familie naar Saoedi-Arabië vertrok. Daar leerde hij dat zwartzijn een vloek van God was. Dat zwart kon mooi zijn, maar alleen in kleine dosissen. Dat te veel zwart bezitten, zoals zijn lichaam deed, overdonderde.
(c) Pita Kalala / verzameling Boris Vanhoutte / foto: Andrea Shkreli
Essay

Zwarte gezichten, witte onschuld en grijze zones

De Thé Dansant aan het AfricaMuseum zette het debat over witte cultuur en de exploitatie van zwarte onderdrukking nog eens op de agenda. MO* sloot Twitter even af en las een aantal goed doordachte essays van onder andere Toni Morrison en Ruddy Doom over blackface en culturele plunderpraktijken.
Steve Johnson CC0
Essay

‘Wat willen we?’ ‘Klimaatrechtvaardigheid! Nu!’

De vraag is niet wie de verkiezingen van 26 mei gewonnen heeft, maar welk beleid de uitdrukkelijke steun kreeg. En dan is het antwoord verrassend duidelijk: rechtvaardige transitie, met de nadruk op rechtvaardigheid. Maar weten we dan wat er moet gebeuren, en hoe?

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.