UN Climate Change / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Nieuws

Klimaatakkoord Dubai oogst gemengde reacties

Bijna 200 landen hebben woensdagochtend de slottekst van de VN-klimaattop in Dubai goedgekeurd, zonder harde belofte over de uitfasering van olie, aardgas en steenkool. De reacties bij delegatieleden lopen uiteen: van ‘historische koersverandering’ tot ‘ronduit teleurstellend’.
Yitzhak Rodriguez / Unsplash
Nieuws

Drones kunnen ook levens redden in oorlogsgebied

Drones worden steeds vaker gebruikt in oorlogsgebied, maar niet enkel als wapen. De ngo Handicap International zet ze ook in om mijnen en andere explosieven op te sporen, die lang na een conflict slachtoffers kunnen blijven maken.
Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0 DEED)
Analyse

Amerikanen staken al 130 miljard dollar in veiligheid van Israël

De VS hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza niet nagekomen.
IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.
© Air National Guard/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

VN-rapporteur: strijd tegen terreur misbruikt om spyware en drones te promoten

Digitale technologieën om terreur te bestrijden worden misbruikt voor mensenrechtenschendingen in verschillende delen van de wereld. Dat heeft de speciale VN-rapporteur inzake Mensenrechten en Contraterrorisme gezegd voor de Mensenrechtenraad.
Jean-Marc Ferré / UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Drones: levensreddend of levensbedreigend?

Drones worden wereldwijd steeds vaker ingezet in humanitaire, levensreddende operaties. Maar mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het gebruik van deze technologie in oorlogssituaties niet de juiste kant op gaat.
Darafsh / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Technologie speelt sleutelrol bij Iraanse protesten - zowel voor politie als voor demonstranten

Demonstranten in Iran gebruiken crowdsourced-apps en encryptie om de oproerpolitie te ontwijken. Maar ook de Iraanse overheid zet technologie in om zijn greep op de bevolking te verstevigen. ‘De demonstranten zijn zich niet bewust van de risico’s.’
©  Bing Guan / Reuters
Nieuws

Iran gebruikt gezichtsherkenning om activisten op te sporen

Overal in Iran zijn protesten uitgebroken nadat een vrouw overleed die door de zedenpolitie werd vastgehouden wegens ‘ongepaste kledij’. Activisten waarschuwen dat de repressie alleen maar harder wordt, nu de overheid gezichtsherkenning inzet om overtreders te betrappen.
Beeld met dank aan NEOM Tech & Digital Holding Co / Thomson Reuters Foundation
Nieuws

De Saoedische stad onder elektronisch toezicht: slimme stad of dystopie?

In de geplande futuristische stad Neom in Saoedi-Arabië krijgen inwoners betaald voor het delen van hun gegevens. Andere slimme steden kunnen het model afkijken, privacy-experts gruwelen van de opzet.
Daniel Oberhaus / Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Minderheden in Azië en Midden-Oosten vrezen voor gevolgen van Twitter-overname door Elon Musk

De overname van Twitter door Elon Musk doet de alarmbellen afgaan bij mensenrechtenactivisten in Azië en het Midden-Oosten. Ze zijn bang dat het socialemediaplatform (nog meer) zal aanzetten tot geweld – waardoor vooral minderheden worden getroffen.
PIRO4D / Pixabay
Nieuws

Topwetenschappers pleiten voor jaarlijks VN-klimaatrapport om politiek bij de zaak te houden

Een groep vooraanstaande klimaatwetenschappers roept het VN-klimaatpanel op om jaarlijkse updates te geven over de klimaatverandering en klimaatactie. Dat zou volgens hen doeltreffender zijn om de kwestie bovenaan de politieke agenda te houden.  
Photo courtesy of UNDP
Nieuws

Zanddijken moeten Egyptische graanvelden redden van het wassende water

Het zeewater stijgt en slokt ook de Nijldelta in Egypte steeds meer op. Daardoor grijpt het land naar zanddijken om de Middellandse Zee tegen te houden. Egypte, gastland van de volgende VN-klimaattop, hoopt zo de lokale bevolking én de Egyptische graanschuur te beschermen tegen het stijgende water.

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.