Tim Bechervaise / Unsplash
Analyse

Kan de voetbalwereld blijven groeien in tijden van klimaatcrisis?

De populairste sport ter wereld, voetbal, wordt steeds groter. Kan de sector blijven groeien en tegelijkertijd zijn CO2-uitstoot naar beneden halen om te voldoen aan de internationale klimaatdoelstellingen?
© Pieter Stockmans
Reportage

Koersen in het land van nederzettingen, muren en militaire controleposten

Kan je een wielerclub uitbouwen in bezet Palestijns gebied? Sohaib Samara doet het. MO*journalist Pieter Stockmans navigeerde met hem mee tussen Israëlische nederzettingen, muren en militaire controleposten. De ultieme droom? Een echte Palestijnse wieleracademie. 
© Ofer Eavri
Analyse

Op toer in Israël: ‘Wielersport helpt om ons een positief imago te geven’

De annexatie van Palestijns en Syrisch grondgebied, de relaties met Arabische buurlanden: Israël wil maar al te graag dat de wereld die zaken als ‘normaal’ gaat beschouwen. En daarvoor gebruikt het het wielrennen, voor profs én voor wielertoeristen. ‘De Verenigde Naties? Fuck de Verenigde Naties.’
© Pieter Stockmans
Reportage

Fietsen door Israëlische natuurparken, waar bossen de ruïnes van Palestijnse dorpen bedekken

MO*journalist Pieter Stockmans fietste door het westen van Jeruzalem met Israëlische en Palestijnse wielertoeristen. Apart, door hetzelfde gebied, maar in verschillende werelden. Bossen en natuurparken bedekken er uitgewiste Palestijnse dorpen. 'Ik wil erover vertellen. Nooit zullen wij vergeten.’
© Pieter Stockmans
Reportage

Vrij Palestina op de fiets: ‘Als Israëli’s overal in dit land mogen komen, mogen wij dat ook’

Een groep Palestijnen uit Bethlehem gebruikt de fiets als middel om ‘hun vrijheid te veroveren’. Ze rijden overal, ook de grens met Israël over, zonder vergunning daarvoor. Ook al is dat verboden. MO*journalist Pieter Stockmans fietste mee, dwars door de woestijn, van de Geboortekerk naar Massada.
© Anuradha Nagaraj / Thomson Reuters Foundation
Nieuws

Ook WK hockey oogst kritiek: dure stadions slorpen ontwikkelingsgeld op

Het wereldkampioenschap hockey, dat afgelopen vrijdag in India begon, heeft de arme mijnregio Odisha al miljoenen gekost. Veel van de stadions en terreinen werden gebouwd met geld dat voorzien was voor de ontwikkeling van de achtergestelde regio.
Reuters/ Kai Pfaffenbach 
Analyse

Hoe duurzaam zijn de voetbaltruitjes van onze Rode Duivels?

Ook de Rode Duivels gaan mee met hun tijd en de stijgende vraag naar duurzaamheid. Hun WK-truitjes én supporterstruitjes zouden gemaakt zijn van oceaanplastic, zegt producent Adidas. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. 
© Guy Puttemans/WSM
Interview

Wat na het WK in Qatar? ‘Zodra de media-aandacht verslapt, kan alles weer verergeren’

Dat het WK voetbal binnenkort in Qatar plaatsvindt, heeft geholpen om belangrijke stappen te zetten voor de arbeidsrechten van migranten. Maar: het is niet gegarandeerd dat die verworven rechten zullen blijven, weet de Nepalese vakbondsleidster Smriti Lama. 
ILO/Apex Image (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Enquête in 15 landen: ‘FIFA moet uitgebuite arbeiders in Qatar vergoeden’

Uit een enquête bij 17.000 volwassenen in 15 landen blijkt dat er overweldigende steun is voor een voorstel van mensenrechtenorganisaties, waarbij de wereldvoetbalbond FIFA arbeidsmigranten moet compenseren die schade hebben geleden bij de voorbereiding van het WK in Qatar. 
Emad Alhaj (CC BY-ND 2.0)
Opinie

‘440 miljoen dollar om wantoestanden in Qatar te compenseren? Dat kan FIFA betalen’

Het WK voetbal in Qatar is gebouwd met het bloed, zweet en tranen van honderdduizenden werknemers wier mensenrechten de voorbije twaalf jaar werden geschonden. Zij hebben recht op herstelbetalingen, vinden Trui Van Ackere en Cassandra Ajufoh van Amnesty International Vlaanderen. 
CC0
Nieuws

Kinderen zullen hitte minder aankunnen dan hun ouders

Naarmate de temperatuur wereldwijd stijgt, doen kinderen minder aan lichaamsbeweging. Gemiddeld zijn ze 30% minder actief dan hun ouders toen zij jong waren. Dit zal hun hittetolerantie negatief beïnvloeden blijkt uit nieuw onderzoek.
Jonathan B / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Commentaar

‘Waarom AA Gent geen oligarchenclub moet worden’

Het Europese topvoetbal raakt in de greep van heel rijke mensen, en de manieren waarop die hun rijkdom vergaarden staan soms haaks op de waarden die Europa zegt te verdedigen. Kunnen lokale en participatieve clubs nog wedijveren met deze oligarchenclubs? Voetbalclub AA Gent staat nu voor deze vraag. 

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.