Dossier: 

Vijf populairste artikels van de MO*redactie in 2014

Een interview met een islamdeskundige over de misvattingen over de koran, het openingsartikel van het Lux-Leaksdossier, een opiniestuk van Alma De Walsche over de onverschilligheid van de Belgische overheid ten aanzien van het globale klimaatprobleem, een gesprek met de Iraakse doctor in Internationale Betrekkingen Nafeez Ahmed die vraagtekens plaats bij de berichtgeving over Irak, en een interview over racisme aan de hand van foto’s met de innemende Achille Mbemba, professor geschiedenis en politieke wetenschappen. Een korte maar gevarieerde staalkaart van wat MO* in 2014 te bieden had.

© Lectrr

1. Koran: vijf misvattingen ontkracht
In een reeks lezingen legt islamoloog Rachid Benzine de Koran uit aan de Brusselaars. De auteur van ‘Le coran expliqué aux jeunes’ gaat ook heikele thema’s niet uit de weg. Tijdens vijf sessies in de KVS maakt de islamoloog komaf met algemeen aanvaarde misvattingen over het Heilige boek.

Wat staat er in de Koran over vrouwenrechten, onderwerping of geweld? MO* ging in gesprek met de man die het kaf van het koren scheidt.

Sinds de islam zowel op het internationale speelveld als in de lokale publieke opinie een dominante plaats inneemt, is het aantal zogenaamde Korankenners gevoelig gestegen. Van talkshows, over rechtszalen in het westen tot cafétogen in de Kempen, iedereen lijkt te weten wat er in het Heilige boek staat over de meest uiteenlopende onderwerpen en ook de diepere toedracht van de desbetreffende verzen te doorgronden.

Zowel radicale moslims als uitgesproken islamofoben, vrouwenhaters en seksisten als feministen, militante activisten als passieve angsthazen, iedereen beroept zich op de Koran en vindt wel een of meerdere verzen die zijn of haar levensvisie onderschrijven. Wie heeft gelijk? ‘Geen van allen’, zegt Rachid Benzine die er niet voor terugdeinst tegen heilige huisjes te schoppen. In zijn historisch-antropologische benadering van de Koran helpt hij enkele diepgewortelde mythes uit de wereld.

 

2. Documentenlek onthult Luxemburgse belastingdeals van Belgische bedrijven

Belgische topbedrijven en de rijkste families van ons land kregen in Luxemburg groen licht voor verregaande belastingconstructies: complexe schema’s met postbusbedrijven en zijsprongetjes naar notoire belastingparadijzen zoals Gibraltar en de Britse Maagdeneilanden. De Luxemburgse overheid keurde die constructies in karrenvrachten goed, waardoor België en de rest van de wereld miljarden euro’s aan belastingen uit hun handen zagen glippen.

Dat gebeurde allemaal achter gesloten deuren, via vertrouwelijke ‘rulings’ of individuele belastingakkoorden met de Luxemburgse autoriteiten. De buitenwereld kon dus niet weten wat er aan de hand was.

Maar een massaal datalek, dat het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) maandenlang onderzocht onder de titel Luxembourg Leaks, legt de praktijken van Luxemburg nu bloot. Het lek omvat 548 gelekte belastingsakkoorden, in totaal 28.000 pagina’s. Over een aantal van die rulings werd in 2012 voor het eerst bericht door journalist Edouard Perrin van France 2 maar het overgrote deel is nooit eerder publiek gemaakt.

 

3. België Fossiel van de Dag op Klimaattop Lima

De klimaatonderhandelingen in Lima zijn onder een gunstig gesternte van start gegaan. Het voorzitterschap van deze COP20, de Peruaanse minister van Milieu, de ngo’s en andere stakeholders zijn positief gestemd. Er heerst de indruk dat de tijd van onnodig gebakkelei voorbij is. Net nu slaat België het slechtst mogelijke figuur. We kregen dan ook de “prijs” Fossiel van de Dag.

In de aanloop naar de conferentie hebben er belangrijke doorbraken plaatsgevonden. Het klimaatengagement van China en de VS is politiek van groot belang, Europa had zijn 2030-doelstellingen rond, en op de conferentie in Berlijn, eind november, hebben tal van landen een financiële bijdrage geboden aan het Groene Klimaatfonds: de VS boden 3 miljard dollar, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië een miljard dollar, andere Europese landen hebben een kleinere bijdrage gedaan.

Niet alleen de rijke landen hebben een engagement getoond maar ook groeilanden als Mexico. In Berlijn werd 9,3 miljard dollar opgehaald, intussen is dit bedrag opgelopen tot 9,7 miljard dollar. Volgens Christina Figueres van UNFCCC en de voorzitter van het Groen Klimaatfonds zou dit hier in Lima moeten aangroeien tot 10 tot 15 miljard dollar om echt ambitieus te zijn om een klimaatakkoord te kunnen ondersteunen.

 

4. ISIS in Irak: wie een put graaft voor een ander

Irak staat in lichterlaaie, op zich is dat oud nieuws, behalve dat een gewelddadige extremistische rebellengroep twee belangrijke steden heeft ingenomen. Een toevallig succes van een zootje ongeregeld of de zorgvuldige uitvoering van een militair plan? Nafeez Ahmed, doctor in Internationale Betrekkingen en auteur van de bestseller A User’s Guide to the Crisis of Civilization, plaatst vraagtekens bij de berichtgeving over Irak en scheidt de mythe van de mogelijkheid.

‘Het verhaal dat vandaag wordt opgehangen, dat Irak al eeuwen een broeihaard voor religieuze onverdraagzaamheid zou zijn, is daarentegen uit de lucht gegrepen. Al eeuwenlang leven verschillende minderheden in vrede samen. 

Er zijn wel incidenten geweest maar nooit op deze schaal. De huidige vijandigheden en het brute geweld van de religieuze extremisten zijn uitgebroken in de nasleep van de Irakoorlog. Om ISIS te doorgronden, moeten we nagaan wie de financiers en wapenleveranciers zijn. …’

 

5. Achille Mbembe: ‘Racisme is een mentale stoornis’

Wat hebben Stromae en Lupita Nyong’o, de genocide in Rwanda en de paardenrennen in Durban gemeen met de levensgrote Obama-speculaas? MO* legde vijf markante foto’s uit de recente actualiteit voor aan Achille Mbembe, één van Afrika’s nog levende en meest toonaangevende denkers. In mensentaal fietst Mbembe ons doorheen zijn “kritiek van de rede van de neger”, het onderwerp van zijn meest recente boek, en dat allemaal aan de hand van vijf uitdagende beelden.

Op uitnodiging van Belgische universiteiten en middenveldorganisaties was Achille Mbembe in België, om er met academici én met het brede publiek te praten over zijn werk, waarin hij worstelt met vragen over blank en zwart, ras en racisme, verschil en onverschilligheid. Vlak voor het debat ‘Afrika aan zet?’ in de Brusselse KVS, waar Mbembe keynote-speaker was, ontmoetten we hem in een hotel vlakbij.

‘Het is jaren geleden dat ik nog voet aan wal zette in België’, lacht hij en neemt plaats in een fauteuil. De van oorsprong Kameroenese denker pendelt tussen Zuid-Afrika en de VS, waar hij les geeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.