140 miljoen meisjes kinderbruid tegen 2020

Volgens de Verenigde Naties zullen meer dan 140 miljoen meisjes uitgehuwelijkt zijn tegen 2020 als de huidige cijfers van het aantal kinderhuwelijken ongewijzigd blijven. Vooral in Afrika en Azië trouwen veel meisjes onder de achttien. De huwelijken gaan hand in hand met een hoge moedersterfte in de regio’s. Armoede wordt als een van de hoofdoorzaken voor de problematiek van kinderhuwelijken aangewezen.

  • CC Swathi Sridharan (ICRISAT) Schoolkinderen nabij Mulanje, in het zuiden van Malawi. Kinderen worden al op erg jonge leeftijd uitgehuwelijkt in Malawi. CC Swathi Sridharan (ICRISAT)

Van al de jonge meisjes die tegen 2020 getrouwd zullen zijn, zal zo’n vijftig miljoen jonger zijn dan vijftien jaar, meldde het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties op donderdag. Hoewel de cijfers van het aantal kinderhuwelijken verschillen van land tot land, is het duidelijk dat de meeste huwelijken plaatsvinden in de rurale gebieden van sub-Sahara Afrika en in het zuiden van Azië. Opvallend is dat negen van de tien landen met de hoogste cijfers inzake kinderhuwelijken zich in Afrika bevinden. Niger spant de kroon, gevolgd door Tsjaad, de Centraal Afrikaanse Republiek, Guinea, Mozambique, Mali, Burkina Faso, Zuid-Soedan en Malawi. Het enige niet-Afrikaanse land in de top tien van het twijfelachtige klassement is Bangladesh, meldt The Guardian.

Nog heel wat werk voor de boeg

Michelle Bachelet is het hoofd van United Nations Women, een orgaan dat zich bezig houdt met de emancipatie van meisjes en vrouwen. ‘Kinderhuwelijken betekenen een schending van de mensenrechten van de betrokken meisjes, aangezien het de educatie van de meisjes een halt toeroept. Door huwelijken op jonge leeftijd stijgen ook de gezondheidsrisico’s voor tieners, door vroege zwangerschappen en het moederschap. Bovendien stijgt de kans op seksueel geweld dat gepleegd wordt op meisjes’, aldus Bachelet.

De World Young Women’s Christian Association (World YWCA) presenteerde op donderdag 7 maart een petitie aan de bevoegde VN-Commissie voor de Status van de Vrouwen. De organisatie dringt daarbij aan om de kinderhuwelijken volledig te beëindigen tegen 2030. Als men die doelstelling wil realiseren zullen echter nog heel wat hindernissen overwonnen moeten worden. Vooral in arme landen, die minder middelen hebben om meisjes op school te houden en waar vroege huwelijken een traditie zijn, is er nog heel wat werk aan de winkel.

Moedersterfte stijgt door jonge huwelijken

De regering van het Afrikaanse land Malawi zet zich in om het probleem van kinderhuwelijken aan te pakken. De overheid probeert er een wet door te duwen die de legale huwelijksleeftijd in het land verhoogt van vijftien naar achttien jaar. Het probleem van de kinderhuwelijken wordt beschouwd als een van de grootste gezondheidsuitdagingen van het land. Op dit moment sterven in Malawi zo’n 675 moeders bij 100.000 geboortes per jaar. De minister van gezondheid van Malawi, Catherine Gotani Hara, zei dat een recente nationale gezondheidsstudie aantoont dat de meeste vrouwen die stierven tussen de vijftien en negentien jaar oud waren.

‘Onze grootste zorg is dat vroege huwelijken moedersterfte in de hand werken’, vertelt Hara aan The Guardian. Volgens de Verenigde Naties vormen complicaties bij zwangerschap en bevalling de grootste doodsoorzaak van meisjes tussen vijftien en negentien jaar in armere landen. Moeders jonger dan twintig jaar hebben ook vijftig procent meer kans op kinderen die dood geboren worden of baby’s die sterven net na de geboorte dan moeders die de twintig jaar gepasseerd zijn.

Armoede speelt doorslaggevende rol

Armoede is een van de grootste oorzaken van kinderhuwelijken. Arme families huwelijken hun dochters vroeg uit, omdat ze dan een mond minder moeten voeden. Het vooruitzicht op een bruidsschat is ook erg verleidelijk in moeilijke tijden. Die bruidsschat kan bestaan uit een som geld of een stuk vee dat aan de familie overhandigd wordt.

‘Het komt allemaal neer op armoede’, vertelt Hara. Jonge meisjes worden uitgehuwelijkt nog voor hun puberteit. Iemand geeft de vader een koe in ruil voor het meisje, wanneer ze acht of negen jaar oud is. Als het meisje haar puberteit bereikt, krijgt de vader nog een tweede koe. We proberen momenteel om iedereen aan boord te krijgen om deze problematiek aan te pakken’, aldus Hara.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.