Dossier: 

15M bereikt Canarische Eilanden

In de hoofdsteden van Tenerife en Gran Canaria zijn, net zoals op het Spaanse vasteland, tentenkampen van de beweging 15M opgedoken. In San Sebastian, hoofdstad van het eiland Gomera is een naamloos plein voor het tweede weekend op rij bezet en tot Plaza 15-M omgedoopt.

Uitgerekend op de verjaardag van Casimiro Curbelo, de PSOE-leider die twintig jaar regeringshoofd van het eiland is en tijdens de verkiezingen van vorige zondag opnieuw is verkozen, verzamelen de activisten. Onder het oog van nieuwsgierige voorbijgangers wordt met animo gediscussieerd over de komende acties. Terwijl nootjes en chocolade van hand tot hand gaat, beslist de groep unaniem om vanaf nu elke weekend op een andere plek van het eiland te kamperen.

Alomtegenwoordige regering

15M begon op Gomera toen Noelia Diaz en haar vriend twee weken geleden een Facebookevent aanmaakten. Op die eerste oproep kwamen vijf mensen af. Intussen steken een twintigtal mensen af en aan hun hand op in de kring. Opvallend is dat de meeste aanwezigen Spanjaarden zijn die op het eiland wonen, zoals Diaz. De Gomeros die zijn komen opdagen, werken bijna zonder uitzondering op Tenerife.

Diaz: ‘Mensen zijn bang om op straat te komen. Dit is een klein eiland waar iedereen die geen familiebedrijfje heeft voor de regering werkt. Politiek protest kan je hier zo je job kosten. De regering houdt mensen ook zoet. Een paar maanden voor de verkiezingen deelt ze contracten voor een half jaar uit. Eens de stemmen binnen zijn, worden die niet verlengd.’

Lerares Isabel Sánchez Sánchez heeft lak aan het risico. Van begin vorig jaar tot nu is er 132 miljoen geschrapt uit de portefeuille van onderwijs op de Canarische eilanden. ‘Er wordt hier niet geïnvesteerd in mensen. Onderwijs en gezondheidszorg zijn de eerste sectoren waar ze in snoeien.’

Banken onder vreedzaam vuur

De eisen op Gomera zijn in grote lijnen dezelfde dan die op het vasteland. Het gebrek aan participatie in de politiek, de hervormingen van de arbeidsmarkt en de corruptie van het politieke systeem en de banken, worden als belangrijkste punten naar voor geschoven.

De banken zijn maandag 30 mei het doelwit van een geweldloze actie. Het opzet is dat die dag zoveel mogelijk mensen 150 euro van hun lopende rekening halen. Het bedrag verwijst naar 15 mei, de datum van de verkiezingen en naar de beweging 15M. Afgaand op Facebook wordt de actie een succes. Noelia en Isabel hebben samen met de rest van de Gomeradelegatie hun bankkaart alvast binnen handbereik.

Meer info: www.acampadalagomera.blogspot.com

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.