270.000 bioboeren klagen Monsanto aan voor intimidatie

Zo’n 270.000 biologische boeren hebben Monsanto, het grootste zaaigoedbedrijf ter wereld, aangeklaagd voor intimidatie en marktmanipulatie. Een rechter in New York beslist eind mei of de aanklacht voldoende geggrond is voor een rechtszaak. De boeren worden begeleid door de Organic Seed Growers & Trade Association (OSGTA) en ondersteund door een groep bekende Country-zangers.

De bioboeren beweren dat Monsanto bedrijven aanklaagt voor de illegale teelt van genetisch gemodificeerde gewassen uit het gamma van de multinational. Volgens OSGTA is Monsanto zich heel goed bewust van het feit dat er geen sprake is van illegale teelt, maar wel van vervuiling door zaden die zijn ‘overgewaaid’ van andere percelen. “Via deze intimidatie dwingt Monsanto de boeren om haar ggo-maïs, -soja of -koolzaadvariëteiten te kopen”, klinkt het.

Zwarte lijst

De organisatie van biotelers weigert met deze zaden te werken omdat ze volgens hen nadelig zijn voor de biodiversiteit. Bovendien is het volgens hen nog onduidelijk welke gevolgen de consumptie van ggo’s heeft voor de volksgezondheid. “Monsanto zet telers die eerder wel zaaigoed van de firma kochten, maar daarmee ophielden, vaak op een zwarte lijst. Het bedrijf bedenkt daarna dat ze illegaal zaaigoed gebruiken”, meent OSGTA.

Er loopt reeds een onderzoek naar Monsanto’s ’blacklisting’. De officiële waakhond voor beursgenoteerde bedrijven startte in 2011 ook al een onderzoek naar Monsanto’s klantstimuleringsprogramma’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.