Aanslag Mumbai geen alleenstaand geval

Bij een reeks aanslagen in de Indiase stad Mumbai vielen woensdag minstens 125 doden. Het overwegend hindoeïstische India is regelmatig doelwit van aanslagen. Vaak worden religieuze tegenstellingen tussen hindoes en moslims aangehaald als verklaring.
In de noordoostelijke regio hebben bomaanslagen echter meestal meer te maken met zelfbestuur of een betere behandeling van de inheemse bevolking. Hier een overzicht van de meest recente aanslagen in India.

30 oktober 2008: 86 doden in Assam


Vrijwel gelijktijdig ontploffen twaalf bommen in drie districten van de noordoostelijke deelstaat Assam. Hierdoor komen 86 mensen om het leven en raken meer dan 300 gewond. De explosies vinden plaats op populaire, toeristische plekken. De onbekende Islamitische Veiligheidsmacht eist de aanslagen op in een sms-bericht aan de lokale televisiezender News Live.
In de jongste regeringsverklaring wordt de verantwoordelijkheid echter volledig gelegd bij het Verenigd Bevrijdingsfront van Asom (Ulfa) en het Nationaal Democratisch Front van Bodoland (NDFB), twee bekende bevrijdingsbewegingen in de regio, die zelfbestuur van de deelstaat af willen dwingen. Zij ontkennen betrokkenheid bij de aanslagen.

13 september 2008: 21 doden in New Delhi


In de Indiase hoofdstad New Delhi vinden in verschillende drukke winkelcentra vijf bomexplosies plaats. Daarbij vallen 21 doden en 97 gewonden. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door een militante islamitische groep die zich Indian Mujahideen noemt. Deze organisatie stuurt kort voor de explosies een e-mail naar Indiase media waarin de aanslagen worden aangekondigd. De moslimgroep pleegt de aanslag vanwege het optreden van leger en politie in de omstreden Himalaya-regio Kashmir, de enige Indiase deelstaat met een moslimmeerderheid.

26 juli 2008: 45 doden in Ahmadabad


Bij meer dan 20 explosies in Ahmadabad, de hoofdstad van de westelijke deelstaat Gujarat, vallen 45 doden. Meer dan 160 mensen raken gewond. Ook deze aanslagen worden opgeëist door de Indian Mujahedeen. In een e-mail aan Indiase media zegt de groepering met de aanslagen wraak te willen nemen voor ‘onrecht tegen de moslims van Gujarat’. De mail begint met de woorden: ‘In the name of Allah, the Indian Mujahedeen strike again!’ 
In 2002 vielen in deze stad 2500 doden bij religieuze rellen tussen hindoes en moslims. Hierbij kwamen veel moslims om en raakten minstens achtduizend mensen dakloos. Zij wonen nog steeds onder ´onmenselijke omstandigheden´ in tentenkampen en krottenwijken aan de rand van de stad.

13 mei 2008: 80 doden in Jaipur



In een tijdsbestek van nog geen twintig minuten exploderen zeven bommen in de oude stad van Jaipur. Tachtig mensen vinden de dood en tweehonderd bewoners raken gewond. De binnenlandse veiligheidsdienst vermoedt dat de islamitische terreurgroep Harkat ul Jehadi Islamia (HuJL) de aanslag pleegde.
Deze groepering bestaat uit voormalige Afghanistanstrijders en opereert vanuit het buurland Bangladesh. De strijders zouden niet alleen contacten onderhouden met militante organisaties in Pakistan, maar ook met Al Qaida. HuJL steunt vooral de militante moslims in de noordelijke Indiase deelstaat Kashmir, die al jaren voor onafhankelijkheid strijden.

27 augustus 2008: 43 doden in Hyderabad


Door bomexplosies verspreid over de stad komen zeker 43 mensen om in de zuidelijke stad Hyderabad. De Bengaalse terreurgroep Harkatul Jihad Al-Islami zat achter de aanslagen. Die groep strijdt voor een islamitisch bewind in Bangladesh en heeft vaker aanslagen in het buitenland gepleegd. Met de aanslag wilden de daders ook tweedracht zaaien onder de hindoeïstische en de islamitische bewoners van de stad.

19 februari 2007: 68 doden op trein



Bij de aanslag op de Samjhauta Express, de ‘Vriendschapsexpres’, tussen India en Pakistan komen 68 mensen om het leven. Tientallen mensen raken gewond. De aanslag vindt plaats vier dagen voor vredesbesprekingen tussen aartsrivalen Pakistan en India. Volgens de Indiase politie is het de bedoeling om de banden tussen India en Pakisten onder druk te zetten.
De besprekingen gaan echter gewoon door: “Incidenten als deze hebben invloed op beide landen en kunnen alleen maar bijdragen aan de behoefte en de noodzaak van samenwerking”, verklaarde de toenmalige Pakistaanse minister van buitenlandse zaken Kasuri. Zijn Indiase ambtsgenoot zei ‘vastberadenheid te tonen’ in de vredesbesprekingen.

11 juli 2006: 183 doden in Mumbai



Door aanslagen op forenzentreinen komen in Mumbai (voorheen Bombay) 183 mensen om het leven. Bij de terreurdaad zijn 714 mensen gewond geraakt.  Binnen dertig minuten ontploften zeven bommen in volgepakte eersteklassecoupés van vijf treinen. Eerst werd gedacht dat de daders de Indiase economische groei, waarvan Mumbai hét handelscentrum is, een slag wilden toebrengen. Later werden de aanslagen opgeëist door een Pakistaanse islamitische terroristische organisatie, Lashkar-e-Taiba, die strijdt voor de onafhankelijkheid van de regio Kashmir.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.