Absolutely Free Festival verleent toegang met lege batterijen

Het weekend van 3 en 4 augustus bood festivalgangers weer heel wat lekkers aan. Klein of groot, betalend of gratis, er was voor ieder wat wils. Het Absolutely Free Festival dat bezoekers dit jaar een groene boodschap meegaf, was dit jaar opnieuw op C-mine in Genk te vinden.

Zoals de naam van het festival het al zegt, is de toegang gratis, maar toch niet helemaal. Bezoekers konden kiezen om te betalen met drie lege batterijen of drie euro te sponsoren aan een stukje Natuurpunt-natuurgebied. Aan de ingang van het festival stond een grote koker om alle batterijen op te vangen die op hun beurt worden overgenomen door batterijeninzamelorganisatie Bebat.

Publiekslieveling

Net zoals in 2011 pakte AFF ook dit jaar uit met twee dagen muzikaal vertier. Vrijdag stond in het teken van dancemuziek met nationale en internationale artiesten. Aftrappen werd er gedaan met Mr. Critical, die een mix van hip-hop, rock, disco en funk losliet op het uitgelaten publiek. Bekende en onbekende nummers wisselden elkaar in een razendsnel tempo af.

Nadien kwam DJ-mania-winnaar Faisal achter de draaitafels staan om het publiek nog wat op te warmen voor de headliner: publiekslieveling Ian Pooley. De Duitser pakte tijdens zijn show groots uit met zijn hits die zweven tussen house, ambient, latin en techno. Bezoeker Gert Costermans vond het fijn dat hij AFF dit jaar ontdekt heeft. “Eigenlijk is het wel een goed festival om gratis te kunnen zijn. De muziek is best wel goed, maar ik had liever wat meer bekendere nummers gehoord”, zegt hij.

Kleur

Naast al dat dj-geweld was er ook plaats voor randactiviteiten om het festival wat kleur te geven. Bij de Green Lounge vonden we het WOW-busje (Workshop On Wheels) van Manifesta9 waar lustig op getekend kon worden. “Bezoekers bladeren door de catalogus en kiezen iets wat hun aanspreekt, nadien tekenen ze hun creatie op ons busje”, aldus Louise Osieka, medewerker van Manifesta.

Even verderop pakt graffitikunstenaar Nupstr onder veel belangstelling uit met zijn kunnen. “De naam van het festival op een andere manier overbrengen met ruimte voor experimentele graffiti is mijn opdracht op AFF en ik ben tevreden over het resultaat”, vertelt hij. Zowel de tekeningen van het busje als de graffitibanner zullen onder het mom van recyclage verder gebruikt worden tijdens het festival.

Door het volk, voor het volk

Het duurzaam, ecologische idee achter AFF spreekt ook Joke Quintens, ondervoorzitter van sp.a en lijsttrekker van PROgenk aan. “Batterijen als alternatief toegangsgeld vragen, is uniek en helpt mee om onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, juicht Quintens het initiatief toe. Verder heeft ze ook lof voor de organisatie en het publiek. Toch heeft ze een puntje van kritiek voor stad Genk. “AFF is door de jaren heen altijd groter geworden met telkens weer een aantrekkelijke line-up. Het is echt een festival dat door het volk, voor het volk wordt georganiseerd. Stad Genk moet niet organiseren, maar wel faciliteren”, besluit ze.

© 2012 – StampMedia – Antonino Musso, foto: Pauline Poelmans

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Yosra Kadri
Als Yosra op vakantie gaat naar Egypte om haar familie te bezoeken, neemt ze niet alleen altijd haar juwelen mee, maar ook kleren die haar familie uitdeelt aan de armen. Bovendien wil&nbs
© Brecht Goris
We konden het in de krant lezen: jongeren zullen voor het eerst armer zijn dan hun ouders. Dat onze kinderen het beter zullen hebben dan wij is een meer dan normaal verlangen.
© BeeOdiversity
De bij heeft het steeds moeilijker. Dat is slecht nieuws voor de mens, want een derde van onze voeding hangt af van hun bestuiving.
© Idalie Vandamme
‘South Africa is turning into a banana-republic’ klinkt het hier wel vaker op de radio. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn verre belgenlandje.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.