Afrika test ongekoeld vervoer van vaccins

In het Afrikaanse Benin mag een vaccin tegen meningitis voor het eerst vier dagen ongekoeld vervoerd worden. Gehoopt wordt dat zo de prijs van het vaccin voor de patient daalt.

MenAfriVac, het vaccin dat in India geproduceerd wordt, wordt nu al gebruikt in meer dan twintig Afrikaanse landen in de strijd tegen meningitis A. De Wereldgezondheidsorganisatie staat nu toe dat het middel tijdens het transport vier dagen lang wordt blootgesteld aan temperaturen tot 40 graden Celsius. Benin test de nieuwe voorschriften in het noorden van het land.

Dure infrastructuur

Een dosis MenAfriVac kost momenteel zo’n 60 eurocent. De nieuwe voorschriften zouden daar een kleine 9 eurocent van kunnen afhalen. Sommige Afrikaanse landen hebben immers een zeer gebrekkige infrastructuur om geneesmiddelen te koelen. Voor een vaccinatiecampagne in een bepaalde regio moeten daarom tijdelijk ijskasten en dieselgeneratoren geïnstalleerd worden, en dat is een dure en omslachtige zaak.

Wetenschappers hopen nu dat er gelijkaardige richtlijnen komen voor andere vaccins die zich goed gedragen bij warmere temperaturen, zoals vaccins voor gele koorts en het papilomavirus. Op langere termijn zou bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins ook meer rekening gehouden moeten worden met de temperatuur in de doellanden.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Roel Nollet
Op zondag 20 maart trok de bevolking van Benin richting stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezing.
© Roel Nollet
Vijf tenoren zijn momenteel nog in de running om de nieuwe president van Benin te worden, maar één ervan zorgt voor controverse. Die kandidaat heet Lionel Zinsou en is een Fransman.
© Roeland Janssen
Nog veertig dagen in Benin, dan zijn we weg, een jaar vroeger dan voorzien. Net nu ik mijn gsm-nummer uit het hoofd ken.
© Roeland Janssen
Er is iets groots gebeurd in het leven van een huisvader in Benin. Toen we al lang niet meer dachten dat het nog ooit zou gebeuren. De grote vakantie is afgelopen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.