Afrika test ongekoeld vervoer van vaccins

In het Afrikaanse Benin mag een vaccin tegen meningitis voor het eerst vier dagen ongekoeld vervoerd worden. Gehoopt wordt dat zo de prijs van het vaccin voor de patient daalt.

MenAfriVac, het vaccin dat in India geproduceerd wordt, wordt nu al gebruikt in meer dan twintig Afrikaanse landen in de strijd tegen meningitis A. De Wereldgezondheidsorganisatie staat nu toe dat het middel tijdens het transport vier dagen lang wordt blootgesteld aan temperaturen tot 40 graden Celsius. Benin test de nieuwe voorschriften in het noorden van het land.

Dure infrastructuur

Een dosis MenAfriVac kost momenteel zo'n 60 eurocent. De nieuwe voorschriften zouden daar een kleine 9 eurocent van kunnen afhalen. Sommige Afrikaanse landen hebben immers een zeer gebrekkige infrastructuur om geneesmiddelen te koelen. Voor een vaccinatiecampagne in een bepaalde regio moeten daarom tijdelijk ijskasten en dieselgeneratoren geïnstalleerd worden, en dat is een dure en omslachtige zaak.

Wetenschappers hopen nu dat er gelijkaardige richtlijnen komen voor andere vaccins die zich goed gedragen bij warmere temperaturen, zoals vaccins voor gele koorts en het papilomavirus. Op langere termijn zou bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins ook meer rekening gehouden moeten worden met de temperatuur in de doellanden.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Roeland Janssen
Wat heeft de strijd in Burkina Faso te maken met twee zelden bezochte Beninese bibliotheken? Ontdek het hier! (Of doe gerust iets anders.)
© Lieke Rijkx
Louis was een paar weken oud en net besneden, toen ik in 1998 voor het eerst in Benin aankwam.
© Ignace Djossa
Meer dan tijdens eerdere bezoeken, probeerde ik er dit keer achter te komen hoe Beninezen denken over de toekomst van hun land. Ik had er onder andere een gesprek over met mijn gids Ignace Djossa.
'Jij durft', kreeg ik vaak te horen als ik zei dat ik naar Benin ging en had uitgelegd waar dat land lag.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.