Afrika test ongekoeld vervoer van vaccins

In het Afrikaanse Benin mag een vaccin tegen meningitis voor het eerst vier dagen ongekoeld vervoerd worden. Gehoopt wordt dat zo de prijs van het vaccin voor de patient daalt.

MenAfriVac, het vaccin dat in India geproduceerd wordt, wordt nu al gebruikt in meer dan twintig Afrikaanse landen in de strijd tegen meningitis A. De Wereldgezondheidsorganisatie staat nu toe dat het middel tijdens het transport vier dagen lang wordt blootgesteld aan temperaturen tot 40 graden Celsius. Benin test de nieuwe voorschriften in het noorden van het land.

Dure infrastructuur

Een dosis MenAfriVac kost momenteel zo'n 60 eurocent. De nieuwe voorschriften zouden daar een kleine 9 eurocent van kunnen afhalen. Sommige Afrikaanse landen hebben immers een zeer gebrekkige infrastructuur om geneesmiddelen te koelen. Voor een vaccinatiecampagne in een bepaalde regio moeten daarom tijdelijk ijskasten en dieselgeneratoren geïnstalleerd worden, en dat is een dure en omslachtige zaak.

Wetenschappers hopen nu dat er gelijkaardige richtlijnen komen voor andere vaccins die zich goed gedragen bij warmere temperaturen, zoals vaccins voor gele koorts en het papilomavirus. Op langere termijn zou bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins ook meer rekening gehouden moeten worden met de temperatuur in de doellanden.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

ITG
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) is al jaren bekend voor zijn baanbrekend onderzoek naar aid
CC T. Samson/CIMMYT
Afspraken tussen de G8-landen en tien landen uit Afrika zouden kleine, lokale landbouwers in Afrika in de problemen kunnen brengen ten voordele van grote, westerse multinationals.
Het is stilaan wel duidelijk dat Afrika de Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling niet zal halen. Het gaat daar in veel opzichten niet beter dan bij de millenniumwisseling.
Honderdduizenden mensen zijn getroffen door zware overstromingen in de Nigerdelta.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.