Amper kwart van de Amerikanen vindt klimaatwijziging prioriteit

Nog maar een kwart van de Amerikanen vindt dat klimaatwijziging dit jaar een prioriteit moet zijn voor de regering. Dat is een stuk minder dan vijf jaar geleden.

Uit onderzoek van Pew Research for the People and the Press blijkt dat in 2007 nog 38 procent van de Amerikanen de klimaatwijziging bovenaan op het prioriteitenlijstje had staan. Vandaag is dat nog maar 25 procent. Het thema staat helemaal onderaan het lijstje van prioriteiten.

Bij de Democraten ligt 38 procent nog echt wakker van de klimaatwijziging, 10 procent minder dan vijf jaar gelden, bij de Republikeinen 11 procent, 12 procent minder dan in 2007.

Economie

Helemaal bovenaan staan nu vooral sociaaleconomische thema’s: economie (86 procent), banen (82 procent), terrorisme (69 procent), begrotingstekort (69 procent), sociale zekerheid (68 procent) en onderwijs (65 procent). De bezorgdheid over het begrotingstekort groeit het snelt, “grotendeels een gevolg van de Republikeinse bezorgdheid over het thema”, zegt het Pew-centrum. Nooit eerder sinds 1994, toen Pew naar de beleidsprioriteiten begon te peilen, baarde het begrotingstekort de Amerikanen zoveel zorgen.

Acht op tien Amerikanen vindt ook dat de regering-Obama zich dit jaar op binnenlands beleid moet focussen.

In het buitenland baart Iran de Amerikanen het meest zorgen, meer nog dan China. In een jaar tijd is het aantal Amerikanen dat Iran als grootste buitenlandse bedreiging ziet, verdubbeld, van 12 naar 28 procent. Ruim de helft vindt dat de VS hard moeten optreden tegen Iran, vier op tien Amerikanen vinden het belangrijk een militair conflict met Iran te vermijden.

Het onderzoek werd midden januari uitgevoerd  bij 1502 Amerikanen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.