ANC schorst jeugdleider Malema voor vijf jaar

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft Julius Malema, jeugdleider van de partij, voor vijf jaar geschorst en hem uit zijn functie ontheven. De partij houdt hem verantwoordelijk voor het in discrediet brengen van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de president. Malema beweert onder andere dat president Zuma de arme Zuid-Afrikaanse bevolking negeert.

Malema was in het verleden een trouwe bondgenoot van Jacob Zuma, maar hij is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een van de grootste critici van het Zuid-Afrikaanse regeringsbeleid.

Positie president Zuma

Julius Malema wijst president Zuma op zijn verkiezingsoverwinning van 2009. Deze zou hij vooral te danken hebben aan de arme Zuid-Afrikanen. Malema verwijt de president deze kiezers nu te negeren. Volgens verschillende verslaggevers heeft Zuma met het besluit om de jeugdleider te schorsen een goede zet gedaan met het oog op de aankomende verkiezingen in 2014.

Malema ziet in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 het liefst een nieuwe partijleider bij het ANC, maar het is nog maar de vraag hoe groot de invloed van de Zuid-Afrikaanse jeugdleider is na de schorsing. Volgend jaar kiest het ANC een nieuwe partijleider die de partij in 2014 aan een nieuwe verkiezingsoverwinning mag gaan helpen.

Honderd jaar ANC

Het ANC viert in januari 2012 het honderdjarig bestaan van de partij. De schorsing van Malema is een signaal van de ANC-bestuursleden dat de regeringspartij zich niet de les laat lezen door een jonge, roekeloze leider met een dubieuze reputatie. Het Afrikaanse Nationale Congres is Afrika’s oudste vrijheidsbeweging.

Politiek commentator Justice Malala, van de Zuid-Afrikaanse Times zegt echter dat de viering niet moet worden gezien als een groot feest. ‘Het ANC viert in januari wel haar honderdjarig bestaan, maar de partijleden vieren meer verdeeldheid, meer corruptie en een grotere stuurloosheid van de regering. De situatie is op dit moment geen enkele reden tot een groot feest,’ aldus Malala.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.