Argentinië wil geen olieboringen bij Falklandeilanden

De Argentijnse regering wil mogelijke olie- en gasboringen in de directe omgeving van de Falklandeilanden blokkeren. De plannen komen vlak voor de vijfentwintigste verjaardag van de Argentijnse invasie van de eilanden, die leidde tot de Falklandoorlog.
De Falklandeilanden staan sinds 1833 onder Brits bestuur. Aanscherping van de regels over olie- en gasboringen kan de economie op de eilanden schaden. De nieuwe maatregelen behelzen onder meer dat oliebedrijven die op de Falklandeilanden contracten hebben afgesloten onder de Britse wetgeving, niet mogen opereren op Argentijnse bodem.
Op dit moment zijn de plannen nog niet officieel en niet veel meer dan een waarschuwing. De bedrijven die op de Falklandeilanden opereren, zijn klein en worden grotendeels gefinancierd met kapitaal van de eilanden zelf. Niet een van de bedrijven opereert in Argentinië. Anders wordt het als de olieprijzen blijven stijgen en investeren in boringen in de diepzee, ver van de kust, rendabel wordt.
Naast de aanscherping van de regels rond olie- en gasboringen, kondigde de regering van president Nestor Kirchner ook aan dat er een onderzoek komt naar misdaden van Argentijnse militairen tegen eigen troepen tijdens de oorlog in 1982. De gouverneur van de noordoostelijke provincie Corrientes, presenteerde vrijdag aan het ministerie van Defensie een video met daarop getuigenissen van oud-militairen. Zij vertellen over moorden, martelingen, misbruik en vernederingen door het Argentijnse leger.
De beschuldigingen zijn vooral gericht tegen superieuren die zich misdragen zouden hebben tegenover dienstplichtigen. Volgens de Argentijnse media wordt door het ondersecretariaat voor de Mensenrechten in Corrientes al tien maanden gewerkt aan het verzamelen van getuigenissen.
De oorlog tussen beide landen in 1982 duurde 72 dagen en luidde de val in van de militaire dictatuur in Argentinië (1976 – 1983). De Argentijnse troepen gaven zich op 14 juni 1982 over. Volgens officiële cijfers kwamen bij het conflict 635 Argentijnse en 255 Britse militairen om.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.