‘Balkan-vluchtelingen blijven prioriteit’

VN-vluchtelingenorganisatie blijft zich inzetten voor de regio

Twee decennia na de Balkanconflicten benadrukt het VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) dat de vluchtelingen in de regio een prioriteit blijven. Ondanks dat de meeste onder hen terugkeerden of elders integreerden, zijn er nog steeds ontheemde mensen. De Europese Unie wil alle vluchtelingenkampen in Servië tegen 2015 sluiten om hen te laten terugkeren naar hun huizen.

  • CC Laila Zulkaphil Mihatovići, het grootste vluchtelingencentrum in Bosnië CC Laila Zulkaphil

Vandaag is het dag op dag precies twintig jaar geleden dat de stad Sarajevo in Bosnië en Herzegovina belegerd werd. De meerderheid van de mensen die tussen 1991 en 1995 hun huis moesten verlaten zijn ondertussen teruggekeerd of elders geïntegreerd. Dat vertelt Melissa Fleming, de woordvoerster van het Bureau van de VN-Hoge Commissaris voor Vluchtelingen (UNHCR), in een persbijeenkomst in Genève. Toch wonen er volgens het Ministerie voor Werk en Sociale Politiek nog steeds 74 500 vluchtelingen in Servië. Het aantal binnenlandse ontheemden uit Kosovo is naar schatting tweehonderdduizend.

De belegering van Sarajevo in 1992 is een van de meest dramatische en symbolische gebeurtenissen in de gewelddadige val van voormalig Joegoslavië, zegt Fleming. Naar schatting kwamen tweehonderdduizend mensen om het leven en verhuisden ongeveer 2,7 miljoen mensen. Volgens de VN is het de grootste verplaatsing van mensen in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Zeventigduizend mensen verhuisden naar Servië. Montenegro kende 3.400 vluchtelingen. Bosnië en Herzegovina ontving zevenduizend vluchtelingen en Kroatië achthonderd.

Terugkeer

Sinds het einde van de oorlog verleende de UNHCR hulp aan ongeveer honderdduizend vluchtelingen en ontheemden. Het werkt samen met de regeringen om de terugkeer naar hun oorspronkelijke woonplaats of hun integratie elders te bevorderen.

Ook de Europese Unie hoopt dat de vluchtelingen naar hun huizen in Bosnië en Herzegovina terugkeren. Het wil daarom alle vluchtelingenkampen in Servië tegen 2015 sluiten, zegt de EU-ambassadeur in Servië, Vincent Degert. Op dit moment bestaan nog 27 van de naar schatting zeshonderd Servische vluchtelingenkampen van 1996. Om de terugkeer te bevorderen, zet het de intensieve onderhandelingen tussen beide landen verder, klinkt het.

Degelijke huisvesting

Voor degenen die wel willen blijven, kent de EU 315.000 euro toe voor de bouw van appartementen. Het Zwitserse Agentschap voor Steun en Samenwerking en het gemeentebestuur van Vranje in Servië zullen ook geld voorzien.

De EU financierde tussen 2009 en 2011 ook al de bouw van 445 sociale wooncomplexen. Door verschillende subsidies en projecten droeg het tot nu toe ongeveer 64 miljoen euro bij om het vluchtelingenprobleem in Servië aan te pakken.

Bosnië, Kroatië, Montenegro en Servië engageerden zich al om 82 miljoen van de vereiste 584 miljoen euro zelf te bekostigen. Ze hopen dat de rest verzameld wordt op de conferentie in Sarajevo op 24 april, gesteund door de VN en de EU. Het geld wordt voornamelijk geïnvesteerd in de huisvesting van vluchtelingen, ontheemden en zij die terugkeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.