In beeld: Breakdance in Oeganda

Fotograaf Willemjan Vandenplas bezocht onlangs in Oeganda een populair en emancipatorisch breakdanceproject voor en door jongeren. Bekijk hier zijn fotoreportage.

  • Willemjan Vandenplas Graffiti van het BPO in Kampala. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Abramz, oprichter van het BPO, toont enkele breakdance moves. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Abramz, oprichter van het BPO, toont enkele breakdance moves. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Abramz, oprichter van het BPO, toont enkele breakdance moves. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Opwarming voor het breakdancen. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Een jonge breakdancer leert zijn leerlingen enkele moves. Willemjan Vandenplas

Het Breakdance Project Oeganda (BPO) is ontstaan in 2006, telt al meer dan duizend leden over heel Oeganda en heeft afdelingen in de steden Kampala, Gulu en Mbale. Oprichter is Abraham (Abramz) Tekya, een 30-jarige rapper en breakdancer die zelf een zeer moeilijke jeugd doormaakte. Abramz vond echter een weg om zichzelf uit te drukken en andere jongeren te emanciperen aan de hand van rap en breakdance.

Hij werd leraar in de sloppenwijken rond Kampala. Wanneer hij jongeren leert rappen en breakdancen ziet hij een positieve verandering bij hen: in plaats van terug te grijpen naar verbaal of fysiek geweld, ventileren de jongeren hun problemen in hun raps en in hun dans.

De filosofie van Abramz is gebaseerd op wederzijds respect en gelijkheid. In zijn project wil hij dat alle participanten tegelijk leerling en leerkracht zijn. Op die manier wil hij zijn steentje bijdragen aan de sociale vooruitgang van de Oegandese jeugd.

Willemjan Vandenplas is fotograaf en publiceert af en toe bijdragen op MO.be. Zijn werk is ook te bekijken op https://www.facebook.com/photo.willemjan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.