Bengalese islamistische partij voortaan illegaal

Het Bengalese hooggerechtshof heeft het bestaan van de islamistische partij Jamaat-e- Islami ongrondwettelijk verklaard. Die uitspraak verhindert de grootste islamistische partij van het land om deel te nemen aan de verkiezingen die in januari 2014 gepland zijn.

  • CC M. Hasan Manifestanten eisen tijdens een demonstratie de doodstraf voor leden van Jamaat-e-Islami die van oorlogsmisdaden verdacht worden. CC M. Hasan

De uitspraak komt er op basis van een petitie uit 2009 die opgesteld werd onder impuls van de secretaris-generaal van de Bengalese Tariqat Federatie. Die organisatie is een invloedrijke soefi-groep. De petitie noemt Jamaat-e-Islami ‘een op religie gebaseerde politieke partij die niet gelooft in de soevereiniteit van Bangladesh’. Het document stelt dat de registratie van een politieke partij met een dergelijke agenda in strijd is met de grondwet. 

Volgens de Bengalese krant Daily Sun werd de uitspraak van het hooggerechtshof gevolgd door gewelddadige protesten. Jamaat-e-Islami liet meteen na de uitspraak weten in beroep te zullen gaan en heeft ondertussen opgeroepen tot een 48-urenstaking op 12 en 13 augustus.

‘Politiek manoeuvre van de regering’

Een advocaat die voor de Bengalese electorale commissie werkt bevestigt dat de partij vanaf nu niet meer kan deelnemen aan verkiezingen. ‘De partij kan wel nog voortgaan met andere politieke activiteiten. Als ze haar beginselverklaring in lijn brengt met de grondwet en zich daarna weer aanmeldt voor registratie, kan ze opnieuw aanvaard worden’, laat de advocaat aan Al Jazeera weten.

Critici noemen de uitspraak een politiek manoeuvre van de regering om haar verkiezingsoverwinning veilig te stellen. Jamaat-e-Islami zou tijdens de verkiezingen van januari 2014 als lid van een oppositiecoalitie – ondanks haar beperkte aanhang – immers de resultaten in verschillende kiesdistricten naar de kant van de Bengalese Nationalistische Partij (BNP) kunnen doen overhellen. Die BNP is de belangrijkste rivaal van huidige regerende partij Awami League. 

Mirza Fakhrul Islam Alamgir, secretaris-generaal van de BNP, noemt de uitspraak van het hof een bewijs dat ‘de regering alles in het werk stelt om oppositiepartijen uit de verkiezingen te weren’.

Uitspraak kan protesten voeden

Tegelijkertijd vergroot de illegalisering van de partij de onrust die Bangladesh al enkele maanden kent. Die onrust komt er door een reeks strafzaken rond oorlogsmisdaden tijdens de bloedige onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan van 1971. In die oorlog vocht de Jamaat-e-Islami aan de zijde van het West-Pakistaanse leger tegen onafhankelijkheidsstrijders. Tijdens de processen van de afgelopen maanden werden echter enkel tegenstanders van de onafhankelijkheid vervolgd. Zo werden tijdens de processen tot nu toe al vier leiders van Jamaat-e-Islami door het Bengalese Internationaal Misdaadtribunaal tot de dood veroordeeld op beschuldiging van massamoord, verkrachting en vervolging van religieuze minderheden in 1971.

Sinds februari organiseren zowel voorstanders als tegenstanders van de veroordelingen samenkomsten en protestmarsen. Analisten noemen de protesten een manifestatie van de enorme kloof tussen een kamp dat de veroordelingen als rechtzetting van een historisch kwaad beschouwt en diegenen die de vervolgingen een poging van de regering noemen om de invloed van de islam in Bangladesh terug te dringen. Volgens Human Rights Watch vielen bij de protesten sinds februari al 150 doden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.