‘Bengalese lente’ bevriest nationale economie

Terwijl de straten van de Bengalese hoofdstad Dhaka langzaamaan in een slagveld veranderen door de gewelddadige stakingen, worden de Bengalese boeren en textielproducenten steeds nerveuzer. De oppositie roept al wekenlang de ene na de andere “hartal” uit die het land plat legt. Wat sommigen de Bengalese Lente noemden, is niet gelopen zoals gehoopt. De Bengalese economie die eindelijk goed begon te draaien, heeft het hard te verduren onder de politieke onlusten.

  • Michael Foley Photography De export van textiel, stoffen en afgewerkte kleren was in 2012 goed voor 77 procent van de totale goederenexport van Bangladesh. Michael Foley Photography

Een “hartal” is de plaatselijke term voor een staking die bedoeld is om het hele publieke leven lam te leggen. Omdat de oppositie in Bangladesh bitter weinig te zeggen heeft, is het de gewoonte om ontevredenheid over het beleid van de regeringspartij te tonen via zo’n staking. Momenteel is het links-seculiere Awami Leage (AL) de regerende partij, met de Bengalese Nationalistische Parij (BNP) en de kleinere Jamaat-e-Islami in de oppositie.

Door misnoegen over enkele beslissingen van het AL, voert de oppositie nu de grootste en langste protesten sinds twintig jaar. Aanhangers steken bussen en auto’s in brand en doen er alles aan om de normale dagelijkse gang van zaken te verstoren.

Rottende bananen

Er zijn de voorbije maand al tientallen doden en honderden gewonden gevallen in en rond Dhaka. Maar het geweld maakt ook indirect slachtoffers. De Bengalese boeren moeten hun oogst laten rotten omdat geen enkele chauffeur tijdens de hartals naar de markt durft te rijden. Activisten gooien soms kleine explosieven naar voertuigen om hen stil te doen staan. ‘De meesten willen hun vrachtwagen niet op het spel zetten om groenten naar de markt te brengen’, vertelde boer Moyez aan Al Jazeera. ‘En tijdens een staking is er toch geen enkele markt open.’ Moyez maakt al weken verlies en kan zijn tweehonderd arbeiders niet uitbetalen.

Imagoschade

Maar niet alleen de boeren zitten met hun handen in het haar. Ook de textielsector draait vierkant door de onlusten. Kleding is het belangrijkste exportproduct van Bangladesh. Sinds 2008 was de export van kleding bijna verdubbeld. De sector wordt nu dan ook vrijgesteld van de verplichte stakingen, maar de machines mogen draaien zoveel ze willen, als het transport lam ligt, kan de klant niets ontvangen.

Rubana Huq, de CEO van de grote kledingexporteur Mohammadi Group vertelt: ‘Duizenden vrachtwagens met goederen op weg naar de belangrijke havenstad Chittagong zijn tijdens de stakingen in de laatste twee weken uitgebrand of beschadigd. Fabrikanten schakelen nu vrachtvliegtuigen in om de verloren tijd in te halen.’ Volgens Huq is het imago van het land zwaar beschadigd.

De export naar de traditionele markten in Europa en Noord-Amerika zijn al met vijf procent gedaald sinds dezelfde periode vorig jaar. Er bestaan weinig harde cijfers over de situatie, maar volgens verschillende bronnen kunnen deze stakingen de nationale economie rond de 150 miljoen euro per dag kosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.