Beroemde Filipijnse driewieler gaat elektrisch

De Filipijnen willen honderdduizend van de bekende “trikes”, kleine taxi’s op drie wielen, vervangen door elektronische varianten. Dat moet de luchtkwaliteit en het klimaat ten goede komen.

  • cc Fransesco Veronesi Gemotoriseerde driewiel-taxi's op Mindanao, de Filipijnen cc Fransesco Veronesi

De driewiel-taxi’s zijn een van de meest gebruikte vormen van transport voor korte afstanden op de Filipijnen. Maar ze zijn tegelijk verantwoordelijk voor meer dan tweederde van de luchtvervuiling uit transport. Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank rijden in Manila alleen al 200.000 van de taxi’s rond, en in het hele land zelfs 3,5 miljoen. De luchtvervuiling door de driewielers kost de Filipijnse economie naar schatting 113 miljoen euro per jaar.

E-trikes

De overheid wil daarom honderdduizend van de taxi’s vervangen door ‘e-trikes’, de elektrische variant van de driewielers. Het land krijgt daarvoor 300 miljoen dollar (227 miljoen euro) steun van de Aziatische ontwikkelingsbank en doet daar zelf 99 miljoen dollar bij (75 miljoen euro). Geschat wordt dat de elektrische taxi’s een kwart miljoen ton CO2 per jaar kunnen uitsparen. Maar Manila denkt ook aan de economische voordelen: elke twintigduizend e-trikes sparen het land zo’n 100.000 liter aan buitenlandse olie uit.

Tot slot zouden ook de nieuwe eigenaren er wel bij moeten varen. De overheid biedt de voertuigen aan via een leasingmodel. Uit eerste tests bleek dat de gebruikers hun inkomen verdubbelden met de nieuwe voertuigen.

Milieuactivisten zijn blij met het plan, maar waarschuwen ook voor verborgen nadelen. Als de elektriciteit voor de trikes afkomstig is van vervuilende bronnen zoals steenkoolcentrales, is er voor het milieu en het klimaat netto geen groot voordeel, zeggen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.