Beroemdheden zingen tegen schaliegas

Amerikaanse beroemdheden als Yoko Ono, Susan Sarandon en Liv Tyler hebben een lied opgenomen tegen de schaliegaswinning. Ze willen op die manier de gouverneur van de staat New York onder druk zetten de praktijk niet goed te keuren.

Het initiatief voor de video gaat uit van Yoko Ono en haar zoon Sean Lennon, die een ranch op het platteland van New York bezitten, waar plannen zijn voor schaliegaswinning.

Bij “frakken”, de praktijk die daarvoor gebruikt wordt, worden onder hoge druk water en chemicaliën in het gesteente gepompt om barsten te creëren. De praktijk kan kleine aardbevingen veroorzaken en het grondwater vervuilen met de chemicaliën. De tegenstanders verwijzen naar Pennsylvania, waar de ontginning tot ondrinkbaar kraantjeswater leidde, dat bovendien ontvlambaar bleek.

25 muzikanten

Sean Lennon heeft daarom het nummer “Don’t Frack my Mother” geschreven. Voor de YouTube-video bij het nummer kreeg hij hulp van 25 muzikanten, actrices en comedians onder wie Susan Sarandon, Liv tyler en Maggie Gyllenhaal.

Het lied is inmiddels uitgegroeid tot de speerpunt van de campagne tegen schaliegaswinning in de staat New York. Artiesten hebben zich verenigd in de campagne “Artists Against Fracking”, waar ook grote namen als Robert De Niro, Alec Baldwin, Lady Gaga en Paul McCartney zich bij aangesloten hebben. 

Moratorium

Mogelijk halen de artiesten hun slag thuis, want het Huis van Afgevaardigden in de staat New York heeft al voor een moratorium op schaliegaswinning van twee jaar gestemd. Die beslissing moet wel nog bevestigd worden door de Senaat en door gouverneur Cuomo.

Uit een enquête eerder deze week bleek dat 43 procent van de inwoners van de staat het verbod in stand willen houden, tegenover 39 procent die voorstander zijn van het frakken.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Michael Seeley (CC BY 2.0)
De Oostkust van de VS kampt niet alleen met een stijgende zeespiegel en steeds krachtigere orkanen.
The National Guard (CC BY 2.0)
Cuba deelt met de Verenigde Staten één van de meest orkaangevoelige gebieden ter wereld. Toch zien we een groot verschil in de wijze waarop beide landen de ramp aanpakken.
© Kevin Lamarque/Reuters
Wil het klimaat Donald Trump een lesje leren?
Agencia CNT de Noticias (CC BY 2.0)
Honderdvijftig Amerikaanse burgemeesters hebben inmiddels beloofd in hun stad volledig over te stappen op hernieuwbare energie.