Bevolking Haïti wil beleid nieuwe regering beïnvloeden

Nu de resultaten uit de tweede verkiezingsronde langzaam binnendruppelen, is nog altijd niet duidelijk wie de opvolger wordt van René Préval. Michel Martelly ligt in de peilingen voor op zijn concurrente Marlinde Manigat. Deze voorsprong zou hij mede te danken hebben aan zijn ambitieuze plannen voor Haïti. Wie er ook zal winnen, de president zal rekening moeten houden met de bevolking.

De VN Mensenrechtenraad heeft vorige week dertien rapporten ontvangen van 58 Haïtiaanse belangengroepen waaronder mensenrechtenorganisaties, academische instituten en ontheemde gemeenschappen. Die groepen werkten samen aan een actuele beschrijving van de mensenrechten in Haïti. De rapporten gaan vooral over schending van het recht om te stemmen, geweld tegen vrouwen en de aanpak voor de wederopbouw.

In de rapporten staan 147 aanbevelingen aan de regering voor de komende vier jaar. Deze aanbevelingen moeten de mensenrechtensituatie in het armste land op het westelijk halfrond verbeteren. Ze zullen een belangrijke rol spelen bij de herziening van Haïti door het Universal Periodic Review (UPR), een rapport dat de Mensenrechtenraad informeert. Het instituut voor rechtvaardigheid en democratie in Haïti (IJDH) meldt dat de nieuwe regering later dit jaar haar beleid en acties publiceert en zal besluiten met welke aanbevelingen ze akkoord gaat.

Martelly of Manigat?

De vraag is nu welke regering deze aanbevelingen in overweging gaat nemen. Wordt het een regering van de vijftigjarige Michel Martelly, ook wel bekend als muzikant ‘Sweet Micky’ of sleept Mirlande Manigat (70), echtgenote van oud-president Leslie Manigat, de overwinning binnen?

Volgens Erik Hendriks van Noticias, een Nederlands digitaal platform over Latijns Amerika, mogen we er wel vanuit gaan dat Martelly de meerderheid van de stemmen krijgt. “Hij is ongemeen populair in Haïti en heeft ambitieuze plannen. Het land kampt met grote problemen die na de aardbeving van vorig jaar alleen maar groter zijn geworden. Natuurlijk wil zijn concurrente ook een beter Haïti, maar als het erop aankomt denk ik dat Martelly door zijn populariteit wel gaat winnen.”

Martelly kan ook rekenen op de steun van collega-muzikant Wyclef Jean. De wereldberoemde zanger die zelf ook een poging deed om president te worden, staat volledig achter Michel Martelly. Jean, geboren in Haïti, wordt gezien als een van de grootste helden uit het arme Haïti.

‘Sweet Micky’ richt zich op beter onderwijs en wil de grond herverdelen ten bate van de armen. Daarnaast wil hij de werkgelegenheid onder jongeren vergroten.

Manigat heeft als speerpunt de corruptiebestrijding. Volgens de corruptieindex van Transparency International (TI) is Haïti een van de meest corrupte landen ter wereld.

Verkiezingsuitslag

Voorlopig is het nog even wachten op de officiële verkiezingsuitslag. Achttien procent van de uitgebrachte stemmen is op dit moment verdacht. Deze stemmen worden nog onderzocht, omdat er mogelijk gefraudeerd is. De voorlopige uitslag wordt waarschijnlijk op 4 april bekend gemaakt. Twee weken later zal dan ook de officiële uitslag bekend zijn.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.