Bitcoin schiet voorzichtig wortel in Latijns-Amerika

De bitcoin, een virtuele munt die buiten de financiële systemen is ontstaan, begint ook in Latijns-Amerika wortel te schieten, zij het heel voorzichtig.

  • Er zijn momenteel wereldwijd 11,65 miljoen bitcoins in omloop met een waarde van ongeveer 1 miljard dollar. De virtuele munt slaat ook aan in Zuid-Amerika.

De bitcoin wordt nog maar mondjesmaat gebruikt in Latijns-Amerika, zegt de Mexicaanse systeemingenieur Moisés Briseño, die bedrijven adviseert over het gebruik van de digitale munt.

De bitcoin werd in 2008 uitgevonden door de Japanse programmeur Satoshi Nakamoto, vermoedelijk de schuilnaam van een persoon of groep mensen. In januari 2009 werd de software gepubliceerd die veilige betalingen in bitcoin mogelijk maakt.

Zonder inmenging van overheden

Volgens Fernando Ulrich van het Braziliaanse Ludwig von Mises-instituut is de bitcoin revolutionair. Het vermindert niet alleen de transactiekosten, het maakt ook een nieuwe internationale economie mogelijk zonder inmenging van overheden en centrale banken.

“Het kan de manier waarop mensen transacties uitvoeren veranderen”, zegt Ulrich. “Het kan de burgers bevrijden van de afhankelijkheid van het geld waarop de staat een monopolie heeft.”

Als bijvoorbeeld een café meedoet, kun je daar betalen door met je mobiele telefoon een barcode te lezen. De meeste gebruikers zijn dan ook jongeren met een smartphone. Ze zien in de bitcoin een nieuwe vorm van vrijheid, vooral ten aanzien van de banken, die sinds de financiële crisis heel wat van hun aanzien hebben verloren.

Vooral in São Paulo

Door de versleuteling kan de bitcoin niet worden vervalst. De munt kan gewisseld worden voor dollars, euro’s en andere deviezen, en voor goederen en diensten. Door het ontbreken van een centraal uitgifteorgaan schommelen de wisselkoersen.

In Brazilië begon men de bitcoin vorig jaar te gebruiken. Volgens Rodrigo Batista, voorzitter van het bedrijf Mercado Bitcoin, is het gebruik nog beperkt maar groeit het snel, vooral in São Paulo, de belangrijkste industriestad van het land.

Argentinië telt vier- tot vijfduizend geïnteresseerden, waarvan er ongeveer vierhonderd het systeem echt gebruiken. De anderen bestuderen het nog, zegt Diego Gutiérrez, voorzitter van de Stichting Bitcoin Argentina. “Papiergeld is gedoemd te verdwijnen. Deze munt heeft een groot technologisch voordeel, dat de transacties veiliger maakt.”

11,65 miljoen bitcoins

De website LocalBitcoins vindt gebruikers in de stad of het land waar je zelf de bitcoin wil gebruiken.

Volgens de website Bitcoinwatch zijn er momenteel wereldwijd 11,65 miljoen bitcoins in omloop met een waarde van 1,46 miljard dollar (ongeveer 1 miljard euro), met een gemiddelde van 2128 transacties per uur.

Landen als Duitsland, Australië, Canada, Finland en Frankrijk staan het gebruik van bitcoins toe. Thailand heeft de virtuele munt verboden. De Verenigde Staten besloot dit jaar een onderzoek in te stellen naar de munt omdat hij gebruikt zou kunnen worden om terrorisme te financieren of geld wit te wassen.

Criminele activiteiten

Argentijnse bedrijven zijn nog niet echt enthousiast omdat er geen regulering is, zegt Gutiérrez. Maar het “is de perfecte munt voor elektronische handel.”

Volgens Ulrich kan de bitcoin de internationale financiële crisis helpen overwinnen.

Critici vrezen dat de bitcoin voor criminele activiteiten kan worden ingezet, zegt de Duitse advocaat en internetexpert Thomas Schulte. “Met de bitcoin kun je alle misdaden plegen die ook met echt mogelijk zijn, maar dan anoniem en in een juridisch onduidelijke omgeving.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.