Blokkade Gaza duurt voort

Israël komt belofte van versoepeling niet na

In juni beloofde Israël om de illegale blokkade van Gaza te versoepelen. Vijf maanden later ondervinden anderhalf miljoen Palestijnen daar nauwelijks de gevolgen van.

Dat melden 22 organisaties, waaronder Broederlijk Delen, Oxfam en Amnesty International in het rapport ‘Terneergeslagen hoop: blokkade van Gaza houdt aan’.

Door aanzienlijke internationale druk beloofde Israël in juni om de invoer van materiaal voor de bouw van scholen, gezondheidscentra, huizen en riolen te verruimen en te versnellen. Israël komt die belofte echter niet na. Catherine Ashton, verantwoordelijk voor het Europese buitenlandse beleid, bevestigt dat.

40 000 kinderen niet naar school

Volgens Stefaan Declercq, directeur van Oxfam Solidariteit, hebben de Palestijnen in Gaza nog steeds geen toegang tot zuiver water, elektriciteit, jobs en een vreedzame toekomst. Zoals het er nu voor staat, zou het bovendien nog decennia duren om de nodige huizen te bouwen. Door de te beperkte invoer van materiaal slaagde het agentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties er evenmin in voldoende nieuwe scholen te bouwen. Bijgevolg konden 40 000 kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar niet naar school.

Lokale bevolking onderdrukt

Verder is het nog steeds verboden om producten uit te voeren. Daardoor blijft twee derde van de industriële sector gesloten en worden veel consumentengoederen ingevoerd. ‘Dat bedreigt de lokale producenten.’, vinden de initiatiefnemers van het rapport.

Het rapport toont vervolgens aan dat er sinds juni minder lokale humanitaire werkers van de Verenigde Naties tot Gaza zijn toegelaten. Behalve zakenlui, mag de bevolking zelf niet buiten Gaza komen. Reizen, werken, studeren of familie en vrienden bezoeken buiten Gaza is onmogelijk.

‘Internationale actie nodig’

‘De zogenaamde versoepeling van de blokkade van Gaza verandert niets aan het feit dat er nog steeds een draconische en illegale blokkade is die een collectieve bestraffing inhoudt voor de volledige burgerbevolking van de Gazastrook. De enige versoepeling die plaatsvond, is de versoepeling van de druk op de Israëlische overheid om die praktijk te beëindigen.’, vindt Pol De Greve, directeur van Broederlijk Delen. Daarom pleiten de initiatiefnemers van het rapport voor vernieuwde internationale actie om de onmiddellijke, onvoorwaardelijke en volledige opheffing van de blokkade te garanderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.