Boer en beleid passen zich aan droogte aan in Viëtnam

Een verwacht gevolg van klimaatverandering is droogte. Onderzoeksinstellingen in Viëtnam en België (de universiteiten van Leuven, Luik en Brussel in samenwerking met VITO) toonden aan dat wanneer woestijnvorming geleidelijk gaat, bevolking en beleid zich kunnen aanpassen. Deze aanpassing houdt kansen in, zoals de relatief snelle toename van het gezinsinkomen, maar er zijn ook grenzen aan dat aanpassingsvermogen.

  • CC eltpics Door droogte getroffen jonge gewassen in Vietnam. CC eltpics

In Viëtnam treft droogte 45 procent van de landbouwgronden. In het centrum van het land zijn de effecten het meest uitgesproken. Binh Thuan, een provincie ten zuiden van de mondaine toeristenbestemming Nha Trang, is één van de zwaarst getroffen gebieden. Het is er zonnig, warm en droog. Bovendien voorzien de modellen die klimaatverandering voorspellen, dat de gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius tegen 2050 zal stijgen met 1,6 graad, terwijl de neerslag die nu 500 tot 700 mm per jaar bedraagt, dreigt te dalen tot 350 mm.

Irrigatie en droogtebestendige gewassen

Gezamenlijk onderzoek door de Viëtnamese Academie voor Wetenschap en Techniek en de universiteiten van Leuven, Luik en Brussel in samenwerking met VITO, in het kader van het bilateraal akkoord over wetenschappelijk onderzoek tussen Viëtnam en België, maakte het mogelijk de gevolgen van het droger wordende klimaat voor de bevolking te bestuderen. 

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat landbouwers voor teelten die veel water nodig hebben zoals rijst, steeds meer afhankelijk worden van bevloeiing. In gebieden waar irrigatiewater voorhanden is, stijgen de opbrengst en het inkomen. Waar er geen bevloeiing is, past men zich aan door over te schakelen op droogtebestendige teelten. In Binh Thuan is dat onder meer cassava en cashew. De gevolgen op lange termijn van grootschalige bevloeiing en het binnensijpelen van zee- in grondwater zijn moeilijk te voorspellen, dus daar is voorzichtigheid meer op zijn plek dan geloof in het aanpassingsvermogen.

Geïntegreerd droogtebeleid

Op basis van de resultaten van dit onderzoek, aangevuld met onder meer een risico-evaluatie, pleiten de onderzoekers voor een geïntegreerd droogtebeleid met strategisch beheer van watervoorraden, bescherming van bossen, vastleggen van duinen, betere begeleiding bij de keuze van gewassen en aandacht voor boeren en armen als belangrijke doelgroepen van het beleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.