Braindrain in Libanon

Libanese onderzoekers luiden de alarmbel. Ze zeggen dat de economische instabiliteit en de aanhoudende onveiligheid jonge opgeleide Libanezen uit het land drijft, waardoor een braindrain ontstaat die de economie en de sociale toekomst van het land bedreigt.
‘We maken op dit moment een massale braindrain mee. Opgeleide mensen nemen hun diploma en vertrekken. Het gaat dan vooral over jonge mensen die stafmedewerkers en ondernemers zouden kunnen zijn. Op lange termijn betekent hun vertrek dat we aankijken tegen een serieus tekort aan beleidsmakers en managers’, zei Kamal Hamdan, het hoofd van het Libanese Onderzoeks- en Studiecentrum, aan het nieuwsagentschap van de Verenigde Naties, IRIN.

Peiling


Een peiling die in april gepubliceerd werd door Information International, een onafhankelijk onderzoekscentrum in Beiroet, geeft aan dat dertig procent van de Libanese bevolking wil emigreren naar het buitenland. Van die dertig procent heeft achtentwintig procent (dat is acht procent van het totale aantal respondenten) in de voorbije zes maanden daadwerkelijk een emigratieaanvraag ingediend.
Volgens de peiling heeft bijna twaalf procent van de Libanese jongeren tussen achttien en vierendertig jaar een emigratieaanvraag ingediend. Hun aantal wordt op 135 000 geschat. Daarnaast gaf de peiling aan dat meer dan elf procent van de universitaire studenten uit Libanon wil wegtrekken.
Economist Elie Yachoui, raadslid van de Nationale Raad van Wetenschappelijk Onderzoek in Libanon, schat dat de voorbije twee jaar meer dan vijftig procent van de afgestudeerden naar het buitenland geëmigreerd is.

Geldtransfers


In Libanon wonen bijna vier miljoen mensen en ongeveer zestien miljoen Libanezen wonen in het buitenland. De favoriete emigratiebestemmingen van de Libanezen zijn de Verenigde Staten, Canada en Australië.
Volgens een rapport van de Wereldbank dat in mei voorgesteld werd, zorgt het grote aantal Libanese emigranten voor zesentwintig procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) van het land, met een waarde van ongeveer 5,6 miljard dollar. Vijfenveertig procent van die geldtransfers is afkomstig van de 400 000 Libanezen die in de Golfstaten verblijven, meer specifiek van hen die in Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten wonen.

Toneel van conflicten


Libanon is de voorbije dertig jaar regelmatig het toneel van conflicten geweest. Van 1975 tot aan het begin van 1990 zat Libanon verstrikt in een bloedige burgeroorlog waarin regionale machten -vooral Israël, Syrië en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie- het land gebruikte als strijdveld voor hun eigen conflicten. Tot in 2005 ging Libanon gebukt onder de militaire bezetting van Syrië.
In juli 2006 flakkerde het geweld in Libanon opnieuw op, toen Israël een militaire campagne tegen Hezbollah, een shiitisch islamitische politieke en paramilitaire Libanese groepering, ondernam. Het conflict duurde 34 dagen, eiste meer dan duizend levens -voornamelijk burgers- en de materiële schade was enorm.

Op één na bloedigste dag


Sinds mei zit het Libanese leger verstrikt in een strijd met de radicale groep Fatah al Islam. Het conflict is dit weekend erg gewelddadig zijn vierde week ingegaan.
Zaterdag braken er in het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr-el Bared, in het noorden van Libanon, zware gevechten uit waarbij elf soldaten sneuvelden en meer dan veertig anderen gewond raakten. Het was de op één na bloedigste dag sinds het conflict op 20 mei begon, toen er drieëntwintig soldaten op één dag stierven.

123 levens


Het conflict heeft ondertussen al minstens 123 levens geëist, waarvan 57 Libanese soldaten. Het aantal slachtoffers van Fatah al Islam wordt op 50 geschat.
Toen het conflict uitbrak, woonden er ongeveer 40 000 Palestijnen in het vluchtelingenkamp Nahr-el Bared. De meesten zijn ondertussen uit het kamp gevlucht, maar volgens humanitaire organisaties zitten er nog duizenden Palestijnen vast omdat ze wegens ziekte of ouderdom voorlopig niet in staat waren om te vluchten. Zondag werden er nog minstens vijftig burgers uit het kamp geëvacueerd door het Rode Kruis en de Palestijnse Rode Halvemaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.