Braziliaanse regering treedt hard op tegen politiestakingen

De Braziliaanse regering probeert de uitbreiding van politiestakingen in het land te voorkomen. Stakingsleiders werden achter de tralies gezet. Na de politiestaking in Salvador hebben ook politie en brandweer in Rio de Janeiro het werk neergelegd.

In Rio komt de staking van politie en brandweer voor meer loon net voor het wereldberoemde carnaval, dat zaterdag begint en miljoenen mensen op straat brengt, met traditioneel meer misdaad als gevolg. “De veiligheid is nu de verantwoordelijkheid van de nationale garde en het leger”, zegt Wellington Machado, woordvoerder van de stakers bij de militaire politie. De brandweer zegt dat 30 procent van zijn manschappen nog kan uitrukken voor noodsituaties.

Salvador

De staking in Rio volgt op die in de noordelijke stad Salvador. Door een dagenlange politiestaking daar verdubbelde het aantal moorden tot meer dan 150 en werden overal winkels geplunderd.

De linkse regering van Dilma Rousseff vreest dat de staking overslaat naar andere deelstaten. Ze treedt daarom hard op. Twaalf stakingsleiders in Salvador zijn aangehouden en worden beschuldigd van het aanzetten tot brandstichting en plundering.

Brazilië dreigt een “wetteloos land” te worden, zegt Rousseff. Ze aanvaardt dat men in een democratie zijn rechten opeist maar ze veroordeelt de gewelddadige koers die de staking gekozen heeft.

Zowel in Salvador als Rio zijn duizenden militairen ingezet om de veiligheid te verzekeren.

Meer loon

De stakers wil meer loon en een kortere werkweek. Het deelstaatparlement van Rio de Janeiro had de staking woensdag nog proberen te voorkomen met een ultiem voorstel om het loon geleidelijk met 37 procent te verhogen tegen 2013 maar de stakers wezen dat af.

“Ik ben het er niet mee eens dat politieagenten staken, net zoals de immense meerderheid van politieagenten niet wil staken”, zegt Melquisedec Nascimento, kapitein bij de militaire politie van Rio de Janeiro en voorzitter van de vereniging van militairen Amae. Maar “het ontbreken van een ernstig loonbeleid voor de politie heeft hen tot wanhoop gedreven. Bij verkiezingen beloven politici altijd loonsverhoging maar als ze aan de macht zijn vergeten ze die belofte. Dat irriteert de politie, en het resultaat is deze betreurenswaardige confrontatie.”

Volgens Nascimento volstaat het huidige loon voor politieagenten niet om in het levensonderhoud van hun gezin te voorzien. Daarom heeft 80 procent een tweede baan, zegt hij. En de werkdruk op de politie zal nog toenemen door het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.