Btw-verhoging kost Spaans gezin 415 euro

De btw-verhoging, een van de besparingsmaatregelen die de Spaanse regering deze week heeft aangekondigd, zal een gezin 415 euro per jaar kosten. Dat berekende de consumentenorganisatie OCU.

  • REUTERS/Paul Hanna Ambtenaren protesteren tegen de besparingen van de Spaanse regering op de Puerta del Sol in Madrid, 13 juli 2012. Volgens twee grote vakbonden betekenen de besparingen de ondergang van Spanje. REUTERS/Paul Hanna

De centrumrechtse regering van Mariano Rajoy heeft woensdag beslist om de btw te verhogen van 18 naar 21 procent; het verlaagde btw-tarief stijgt van 8 naar 10 procent.

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) berekende dat dit een gezin 415 euro extra per jaar kost. Volgens de OCU zal de btw-verhoging de consumptie dan ook afremmen. Ook andere organisaties van consumenten, kleinhandelszaken en werkgevers komen tot die conclusie.

Schoktherapie

De twee grote vakbonden zeggen dat de aangekondigde besparingsmaatregelen de ondergang van Spanje betekenen. Cándido Méndez, secretaris-generaal van de UGT, stelt dat de maatregelen geen enkel probleem oplossen maar juist nieuwe problemen creëren. "De schoktherapie heeft meer kans om de dood te veroorzaken dan om de ziekte te genezen."

Beide vakbonden kondigden een algemene staking aan voor 29 september.

LEES OOK

© Brecht Goris
Van 7 april tot begin juli herdenken Rwanda en de wereld de genocide die twintig jaar geleden het Midden-Afrikaanse land volledig uit elkaar rijtte.
© MO*/Gie Goris
Brussels politiek filosoof, activist en jeugdwerker Bleri Lleshi ontleedt in ‘De neoliberale strafstaat’ onze samenleving.
© Reuters/Bauweraerts
Grootofficier in de Kroonorde. Dat is de eretitel die Georges Forrest – op voordracht van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders – krijgt toegekend van koning Filip.
CC Wendy House
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het radicale soberheidsbeleid in Griekenland tot onaanvaardbare achteruitgang in de volksgezondheid leidt.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.