Btw-verhoging kost Spaans gezin 415 euro

De btw-verhoging, een van de besparingsmaatregelen die de Spaanse regering deze week heeft aangekondigd, zal een gezin 415 euro per jaar kosten. Dat berekende de consumentenorganisatie OCU.

  • REUTERS/Paul Hanna Ambtenaren protesteren tegen de besparingen van de Spaanse regering op de Puerta del Sol in Madrid, 13 juli 2012. Volgens twee grote vakbonden betekenen de besparingen de ondergang van Spanje. REUTERS/Paul Hanna

De centrumrechtse regering van Mariano Rajoy heeft woensdag beslist om de btw te verhogen van 18 naar 21 procent; het verlaagde btw-tarief stijgt van 8 naar 10 procent.

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) berekende dat dit een gezin 415 euro extra per jaar kost. Volgens de OCU zal de btw-verhoging de consumptie dan ook afremmen. Ook andere organisaties van consumenten, kleinhandelszaken en werkgevers komen tot die conclusie.

Schoktherapie

De twee grote vakbonden zeggen dat de aangekondigde besparingsmaatregelen de ondergang van Spanje betekenen. Cándido Méndez, secretaris-generaal van de UGT, stelt dat de maatregelen geen enkel probleem oplossen maar juist nieuwe problemen creëren. "De schoktherapie heeft meer kans om de dood te veroorzaken dan om de ziekte te genezen."

Beide vakbonden kondigden een algemene staking aan voor 29 september.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Elke Van dermijnsbrugge
De taalsituatie in Mae Salong, een Chinese nederzetting in Noord-Thailand, dient als case study voor de een beschouwing over de impact van geografische mobiliteit op de moedertaal.
FEMA / Jocelyn Augustino (cc0)
De week van de vrijwilliger is ingezet en Tom Wouters, hoofd vrijwilligersbeweging bij Oxfam-Wereldwinkels, maakt van de gelegenheid gebruik om zijn mening over vrijwilligerswerk mee te geven.
© Brecht Goris
Waarom sleept een pensioengerechtigde zich op een kille zaterdagmiddag naar een van de tweeëntwintig gemeenschapscentra die Brussel rijk is?
Lorenzoclick (CC BY-NC 2.0)
Een beetje verdwaasd kijk ik hoe het vrouwtje achter de kassa mijn stokbrood in een broodzak doet verdwijnen, om daarna nog eens over beide uiteinden een extra plastic zakje te trekken, die ze ve
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.