Btw-verhoging kost Spaans gezin 415 euro

De btw-verhoging, een van de besparingsmaatregelen die de Spaanse regering deze week heeft aangekondigd, zal een gezin 415 euro per jaar kosten. Dat berekende de consumentenorganisatie OCU.

  • REUTERS/Paul Hanna Ambtenaren protesteren tegen de besparingen van de Spaanse regering op de Puerta del Sol in Madrid, 13 juli 2012. Volgens twee grote vakbonden betekenen de besparingen de ondergang van Spanje. REUTERS/Paul Hanna

De centrumrechtse regering van Mariano Rajoy heeft woensdag beslist om de btw te verhogen van 18 naar 21 procent; het verlaagde btw-tarief stijgt van 8 naar 10 procent.

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) berekende dat dit een gezin 415 euro extra per jaar kost. Volgens de OCU zal de btw-verhoging de consumptie dan ook afremmen. Ook andere organisaties van consumenten, kleinhandelszaken en werkgevers komen tot die conclusie.

Schoktherapie

De twee grote vakbonden zeggen dat de aangekondigde besparingsmaatregelen de ondergang van Spanje betekenen. Cándido Méndez, secretaris-generaal van de UGT, stelt dat de maatregelen geen enkel probleem oplossen maar juist nieuwe problemen creëren. "De schoktherapie heeft meer kans om de dood te veroorzaken dan om de ziekte te genezen."

Beide vakbonden kondigden een algemene staking aan voor 29 september.

LEES OOK

Morgen verandert Schotland, wat ook de uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum zal zijn.
Chris Goldberg (CC BY-NC 2.0)
Panama is het eerste Latijns-Amerikaanse land dat een nationale strategie heeft om 'verborgen honger' onder armen te bestrijden met biofortificatie, het verhogen van het aantal vitaminen en
Fernando Henrique (CC BY-NC 2.0)
Het aantal mensen in de wereld dat honger lijdt, is in de afgelopen tien jaar gedaald met 100 miljoen en met 200 miljoen sinds 1990-1992.
Dirk Jacobs is hoogleraar sociologie aan de ULB. Hij is een van de Belgische specialisten op het vlak van politieke participatie van etnische minderheden en onderwijssociologie.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.