Btw-verhoging kost Spaans gezin 415 euro

De btw-verhoging, een van de besparingsmaatregelen die de Spaanse regering deze week heeft aangekondigd, zal een gezin 415 euro per jaar kosten. Dat berekende de consumentenorganisatie OCU.

  • REUTERS/Paul Hanna Ambtenaren protesteren tegen de besparingen van de Spaanse regering op de Puerta del Sol in Madrid, 13 juli 2012. Volgens twee grote vakbonden betekenen de besparingen de ondergang van Spanje. REUTERS/Paul Hanna

De centrumrechtse regering van Mariano Rajoy heeft woensdag beslist om de btw te verhogen van 18 naar 21 procent; het verlaagde btw-tarief stijgt van 8 naar 10 procent.

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) berekende dat dit een gezin 415 euro extra per jaar kost. Volgens de OCU zal de btw-verhoging de consumptie dan ook afremmen. Ook andere organisaties van consumenten, kleinhandelszaken en werkgevers komen tot die conclusie.

Schoktherapie

De twee grote vakbonden zeggen dat de aangekondigde besparingsmaatregelen de ondergang van Spanje betekenen. Cándido Méndez, secretaris-generaal van de UGT, stelt dat de maatregelen geen enkel probleem oplossen maar juist nieuwe problemen creëren. "De schoktherapie heeft meer kans om de dood te veroorzaken dan om de ziekte te genezen."

Beide vakbonden kondigden een algemene staking aan voor 29 september.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

PAC 2 (cc by-nc-sa 2.0)
De steeds grotere problemen met megaprojecten bezorgen Brazilië nachtmerries. Het corruptieschandaal rond oliebedrijf Petrobras dijt uit, projecten lopen grote vertraging op.
Trey Ratcliff (CC BY-NC-SA 2.0)
In Indonesië leeft een vierde van de bevolking onder de armoedegrens. 'Investeer in het eigen volk', zegt directeur van het VN-Bevolkingsfonds Babatunde Osotimehin.
Rebellenleider Jamil Mukulu is gearresteerd.  Of gaat het om iemand anders? Of misschien is hij het toch wel? Of net niet?
Lieke Rijkx
Zoals het een serieus journalist betaamt, had ik me goed voorbereid op de parlementsverkiezingen in Benin. Hoe veel partijen er deelnamen en wat de belangrijkste standpunten waren.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.