Catalanen winnen eerste Evens Prijs voor Vredeseducatie

Op dinsdag 20 september reikte de Antwerpse Evensstichting voor de eerste keer de Prijs voor Vredesopvoeding, een geldprijs van 25.000 euro, uit aan de Escola de Cultura de Pau (ECP, School van de Vredescultuur)van Barcelona. Een delegatie van Vlaamse Parlementsleden en de bestuurders en medewerkers van het Vlaams Vredesinstituut zakten voor de feestelijke gelegenheid af naar Catalaanse hoofdstad.

  • Olivia U. Rutazibwa Miriam Acebillo van het Escola de Cultura de Pau Olivia U. Rutazibwa

De Evens Stichting ontving 26 projecten uit tien verschillende Europese landen waarvan na preselectie nog tien overbleven. Negen van die organisaties kwamen naar Barcelona om ervaringen en ideeën uit te wisselen in een aan seminarie georganiseerd door de Evensstichting, het Vlaamse Vredesinstituut en haar Catalaanse tegenhanger, het Internationaal Catalaans Instituut voor de Vrede.

‘Het is fijn om te zien dat we zo veel zaken delen,’ zei Miriam Acebillo van de winnende ECP. ‘Maar er zijn toch ook wat verschilpunten waaruit we kunnen leren van elkaar. Zo werken wij bijvoorbeeld niet om conflicten tegen te gaan, omdat we vinden dat die deel uitmaken van het samenleven. Wij werken tegen het gewelddadig reageren op conflicten.’ De ECP is een onderzoeksgroep verbonden aan de Onafhankelijke Universiteit van Barcelona dat naast onderzoek ook trainingen aanbiedt aan leerkrachten en sociale werkers rond conflicthantering.

Tomas Baum van het Vlaams Vredesinstituut zat de zeven-koppige internationale jury voor.Voor België zetelden kinderpsychiater Peter Adriaenssens van de KULeuven, socioloog Philippe Vienne van de Universiteit van Bergen. ‘De ECP viel ons op omdat het een brede definitie van vrede hanteert, conflicten niet uit de weg gaat maar manieren aanreikt om er mee om te gaan. Hun voorstellen zijn bovendien toepasbaar en transformeerbaar in andere situaties en op andere plaatsen,’ zei Tomas Baum tijden de uitreikingsceremonie.

‘Doorslaggevend voor de prijs was het feit dat de ECP oog heeft voor de structurele dimensie van conflict. Zo worden niet alleen leerkrachten, leerlingen of ouders onder de loep genomen tijdens de trainingen, maar ook naar het structurele geweld dat in instellingen, zoals in een school, schuilt.’

De Vlaamse delegatie, waarin alle politieke fracties vertegenwoordigd waren, bezochten een openbare lagere school in Montgat, een voorstad van Barcelona waar een project van de ECP loopt. De directrice loodste de bezoekers door de opvallend verschillende aanpak in haar school, dat slechts zes jaar eerder het levenslicht zag. ‘We betrekken leerlingen zo veel mogelijk bij beslissingen die hen aanbelangen,’ aldus de directrice. Zo quoteren de leerlingen zichzelf in eerste instantie, en geven leerkrachten daarop hun punten. Alle kinderen hebben en zijn zelf een meter of peter voor elkaar, en er wordt veel aandacht gegeven aan gemeenschapswerk.  

Tijdens het bezoek merkte de Vlaamse delegatie op dat het vaak de scholen zijn met de minste conflicten, diversiteit en de meest gegoede leerlingen in zulke projecten stappen. Het bereik en verder uitbreiden van conflicthantering in onderwijs kwam ook tijdens het seminarie meermaals ter sprake. In Catalonië vaardige de overheid enkele jaren geleden een wet uit die scholen verplicht een co-existentie plan te hebben. Miriam Acebillo: ‘Het hangt van de top van een school af of ze hier echt iets mee doen, en het niet enkel een dode letter is.’ Zo geven zij geen trainingen aan scholen waar de directie niet wil deelnemen. Voor de rest proberen ze hun ideeën zoveel mogenlijk open te stellen voor het publiek. ‘Onze concrete methodieken zijn de meest bezochte pagina’s van onze site,’ aldus Miriam Acebillo. Een deel van het prijsgeld zullen ze gebruiken om een boek uit te geven en hun werk beschikbaar te maken in het Engels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.