China in verweer tegen voedselverspilling

China is sinds eind januari in de ban van de strijd tegen de voedselverspilling. In een grootschalige nationale campagne stimuleren verschillende politici en bloggers de burgers om hun steentje bij te dragen. Zelfs de traditioneel rijkelijk gevulde tafels tijdens de Chinese nieuwjaarsvakantie komen hierbij in opspraak alsook de uitgebreide officiële regeringsbanketten.

  • yewenyi De traditie wil dat de tafel vol eten staat op het Chinese Nieuwjaar yewenyi

De media vestigden hun aandacht op het probleem nadat de Chinese vicepresident Xi Jinping besliste om geen luxueuze banketten of uitgebreide recepties meer te geven bij topontmoetingen. Hij riep ook de Chinezen op om soberder te leven en overdaad te vermijden. Ondertussen is het een kwestie van nationaal belang geworden. Sinds de beslissing is de  catering voor luxe-voeding met 35 procent gedaald.

Eet je bord leeg

Een online initiatief, Eet je bord leeg (Clear the Plate), pakt de Chinese traditie aan om tafelgasten meer voor te schotelen dan ze kunnen eten. Restaurants worden ook aangemaand om etensresten te hergebruiken in nieuwe gerechten en burgers worden gevraagd hun bord leeg te eten. Daarnaast hebben obers de opdracht gekregen om klanten erop attent te maken wanneer ze te veel besteld hebben. Bovendien moeten ze nu etensresten inpakken en meegeven naar huis. Ook verbiedt de Chinese televisiewaakhond vanaf nu reclame voor luxueus eten.

Denk, eet, red en verklein je voetafdruk (Think, eat, save and reduce your footprint) is een ander recent initiatief waarmee de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het VN-milieuprogramma (UNEP) de verspillende levensstijl van de Chinezen wil veranderen.

“De 300 miljoen ton voedsel dat de geïndustrialiseerde landen jaarlijks weggooien, zou genoeg zijn om 870 miljoen mensen met honger te voeden,” zegt Jose Graziano da Sivla, directeur-generaal van het FAO, de VN Voedselorganisatie. Volgens een onderzoek aan de Chinese Universiteit van Landbouwkunde in 2008 gooit China jaarlijks vijftig miljoen ton voedsel weg.

Geen gemakkelijke opdracht

Maar de strijd tegen voedselverspilling is ook een strijd tegen de Chinese cultuur. Chinezen geloven dat hun tafelgasten pas tevreden zijn als er nog eten op tafel overblijft. Ook eten ze uit gezamenlijke borden, wat het moeilijker maakt om de hoeveelheid in te schatten. Bovendien vragen de meeste Chinese restaurants een minimumbedrag als een familie in een aparte ruimte wil dineren. Zo zijn klanten vaak verplicht om veel te veel te bestellen.

Xu Zhijun, onderdirecteur van de krant van het Chinese Ministry of Land Resources, voert al een jaar campagne: ‘Er zijn nog altijd veel mensen die niet genoeg te eten hebben, terwijl andere mensen hele kippen of vissen weggooien. Meer nog, wat mensen echt niet meer kunnen aanvaarden, is de enorme verspilling op regeringsrecepties en -diners, betaald met geld van de bevolking.’ Volgens Daily China en Sina.com is de verspilzucht bij de overheidsdiensten de grootste boosdoener. Journalisten van Beijing News berichten dat een standaard regeringsbanket tegen de duizend euro kost.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.