Cholera dreigt endemisch te worden in Haïti

Een gebrek aan middelen voor een tienjarenplan tegen cholera dreigt de ziekte endemisch te maken in Haïti.

Cholera wordt verspreid via besmet water, voedsel en uitwerpselen en besmet elke maand drieduizend Haïtianen. Acht miljoen van de tien miljoen inwoners hebben geen toegang tot sanitair. Ze moeten hun toevlucht nemen tot velden, ravijnen en rivieroevers. De regio rond de hoofdstad Port-au-Prince produceert zo 900 ton menselijke uitwerpselen per dag.

“Haïti is het enige land in de wereld waar de toegang tot sanitair is verminderd in het laatste decennium”, zegt Dr. Rishi Rattan van Physicians for Haiti, een vereniging van Amerikaanse artsen die actief is in het land. “Nog voor de uitbraak van cholera of de aardbeving was diarree de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar, en de twee belangrijkste doodsoorzaak bij de hele bevolking. Gezien cholera zich verspreidt door gebrek aan schoon water, is het erg waarschijnlijk dat de ziekte endemisch zal worden in Haïti, tenzij er meer middelen komen voor het nationaal plan.”

Plan

De Haïtiaanse overheid had nationaal plan uitgewerkt om de ziekte uit te roeien, maar daarvoor moesten overal in het land installaties komen om afvalwater te verwerken. De middelen daarvoor ontbreken.

Het plan voorziet in 467 miljoen dollar aan investeringen in afvalwaterverwerking alleen, met onder meer 22 installaties in en rond de hoofdstad. Maar daarvan zijn er nu nog maar drie in aanbouw.

Heel wat onderdelen van het plan zitten vast. Haïti heeft 2,2 miljard dollar nodig om alles ten uitvoer te brengen. Voor dit jaar en volgend jaar alleen al is er 443,7 miljoen dollar nodig. Maar ondanks inspanningen van de Wereldbank en Unicef is er in totaal amper 210 miljoen dollar beloofd, minder dan de helft van wat nodig is.

“De VN heeft het bedrag dat ze oorsponkelijk hadden beloofd, verlaagd, en bovendien moet het geld nog uitbetaald worden”, zegt Rattan. “Dat is hindert pogingen van de Haïtiaanse overheid om het plan ten uitvoer te brengen.”

Bovendien is een van de grootste nieuwe installaties, die in september 2011 al in gebruik werd genomen, opnieuw gesloten, onder meer door gebrek aan inkomsten.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.